, архивКНСБ подкрепят законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса

...
, архивКНСБ подкрепят законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса
Коментари Харесай

КНСБ подкрепят промените в КТ относно работата от дома

, списък

КНСБ поддържат законопроекта за изменение и допълнение на Кодекса на труда предусещащ работата от разстояние.

„ Промените засягащи работата от разстояние не са самоволен акт на страната, а бяха предмет на тристранно разглеждане във формат на межуведомствена работна група с присъединяване на всички национално представителни организации на служащите и работодателите, които показаха своето единодушие с тях. Публикуваният за публично разискване законопроект е резултат от общите ползи на обществените сътрудници. Затова появилите се в общественото пространство опасения, че „ промени, ще създадат невъзможна работата от у дома “, основани на непознаване на материята и същността на промените, са неуместни. Излагат се изказвания, че предложенията ще затруднят практическото използване на работата от разстояние и че са в контраст на устрема към реализиране на повече еластичност “, споделят от КНСБ, написа БГНЕС.

Синдикатите акцентират, че с измененията се планува с изключение на главните детайли на трудовото правно отношение (работно време, трудово заплащане, размер на платения годишен отпуск и др.) в трудовия контракт да се уговарят и мястото на работата от разстояние, както и интервалите на работа от разстояние и на работа в помещение на работодателя, при уречен разбъркан режим на работа (хибриден модел на работа). „ С уговарянето в трудовия контракт на съответното място на работа, от което ще се прави работата от разстояние, се основава сигурност в връзките сред страните “, декларират от КНСБ.

В позицията си синдикатите изясняват, че с новото предложение в КТ се прави смяна и на термина „ работно място при работа от разстояние “ – ще се схваща не като целия дом на служащия, а несъмнено „ място в помещение в дома на служащия или служителя или в друго помещение по негов избор отвън предприятието, където се прави работата “. С други думи, в случай че в дома служащият е избрал да работи от хола си, то това ще е работното място, което би трябвало механически да бъде обезпечено и обезопасено, тъй че в това помещение работодателят или инспекцията по труда при нужда да могат да правят инспекции. Ако злополуката се е случила в помещението, несъмнено като работното място в работното време, то тя без подозрение ще се дефинира като трудова с произлизащите от това последствия. Това е и един напълно нов миг в измененията, тъй като към този момент ще може да се открива съществуване на трудови акцидент при работа от разстояние. Ще повторим, че с измененията с изключение на еластичност се основава сигурност за служащия или служителя, който следва да предложи уместно помещение и работно място отвън територията на предприятието за осъществяването на работа от разстояние “, акцентират от КНСБ.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР