АрхивИван Портних и ръководството на Районно мюфтийство – Варна се

...
АрхивИван Портних и ръководството на Районно мюфтийство – Варна се
Коментари Харесай

Общината дава обект в Максуда за културно-религиозен дом на мюсюлманите там

 АрхивИван Портних и управлението на Районно мюфтийство – Варна се организира на 15 януари. Тя се състоя по самодейност на локалното мюфтийство и на нея участваха районният мюфтия Нурай Шукри, експертът от Отдел " Вакъфи “ адв. Сезай Чолаков и секретарят на варненското мюфтийство Фахредин Молламехмед.

В рамките на състоялата се публична среща двете страни разискаха значими и настоящи въпроси и проблеми, свързани с живота на мюсюлманската общественост в морската столица. В това число беше прегледан казусът в Централни гробища – Варна и запълненият потенциал за нови гробни места в мюсюлманското каре, както и опциите за почистване на гробищата, картотекирането и откриването на нови места. Ръководството на варненското мюфтийство помоли Община Варна в лицето на кмета Иван Портних за подпомагане по разрешаването на този проблем, защото все още погребалната активност в мюсюлманското каре от гробищния парк е спряна.

От кмета беше потърсено подпомагане и за разрешаването на още няколко казуса – премахването на няколко преместваеми обекта със съмнителна правда от вакъфския парцел към " Хайрие “ джамия в града; пускане на строително-ремонтни действия по укрепването на минарето на централната варненска джамия " Азизие “, което е пропукано и като цяло е в окаяно положение все още. По този въпрос кметът Иван Портних изрази готовността си за подпомагане с разпределяне на общински средства за започването на ремонта, като преди този момент би трябвало да бъде направена строително-архитектурна експертиза от експерти.

По време на срещата от страна на Община Варна беше стихотворец ангажимент и за даването на общински обект в кв. Максуда, който да се употребява като културно-религиозен дом за потребностите на локалното мюсюлманско население.

Двете страни разискаха и концепцията за обособяването и туристическото означаване на разнообразни малко известни все още исторически обекти от османския интервал – чешми, монументи и други, намиращи се на територията на града. За задачата беше планувана бъдеща среща с историк от варненската мюсюлманска общественост и основния проектант на Община Варна, като концепцията е даже тези обекти да станат част от настоящия сега план за обособяването на " туристически пръстен “ в морската столица.

В края на срещата кметът на Община Варна Иван Портних и районният мюфтия Нурай Шукри се разделиха с взаимни благопожелания, като гостът връчи като подарък на домакина на срещата Портних най-новото издание на превода на Свещения Коран.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР