Архитектурно бюро Дейвид Чипърфийлд представи реновирания Стар дворец на прокураторите

...
Архитектурно бюро Дейвид Чипърфийлд представи реновирания Стар дворец на прокураторите
Коментари Харесай

Архитекти представиха реновирания Стар дворец на прокураторите във Венеция

Архитектурно бюро " Дейвид Чипърфийлд " показа реновирания Стар замък на прокураторите на площад " Сан Марко " във Венеция, който  беше отворен за визити за първи път от 500 години в края на предходната седмица.

" Площадът " Сан Марко " е измежду най-известните в света, само че изобщо не си представяхме какво се крие зад фасадите, строени от няколко архитекти стотина години " - сподели Дейвид Чипърфийлд.

Дворецът е повдигнат през 12-и век, само че е унищожен от пожар през 1512 година През 1538 година е сменен от постройка на три етажа в класическия жанр на италианския Ренесанс . До рухването на Венецианската република през 1797 година прокураторите са работили и са живели в него. Класическите арки и лоджии са въодушевили и другите две здания към площад " Сан Марко ".

Прокуратори са били висшите магистрати, отстъпващи по сан единствено на дожа. Те са отговаряли за хазната на града и за обществените въпроси.
Реновациите са оставили фасадата недокосната, засегнали са единствено вътрешността на постройката. Проектът обаче е единствено видимо " интровертен ". Той освен осъществя вътрешния капацитет на двореца, само че създава и " екстровертния " му капацитет, с цел да се свърже с външната среда, да взаимодейства със обществените измерения на площад " Сан Марко " и да обезпечи взаимност, която до момента е била невъзможна поради неналичието на достъп на обществото до постройката, написа профилираният уебсайт Аркитекчърал рекърд. Както от прозорците, по този начин и от покрива посетителите ще могат да съзерцават площада под нови ъгли и вероятности.
 

— CNN International (@cnni)

Третият етаж е трансфорат в обществено пространство със зали, изложбени площи и публика, свързани основно с фондацията " Human Safety Net " на " Дженерали ", която подкрепя най-уязвимите хора, като бежанци. Компанията " Асикурациони Дженерали " е притежателят на постройката, поръчала неговата промяна.
Друг аспект на ремонтните работи е постройката да бъде превърната още веднъж в работно място в град на музеи. Офисите са на първия и втория етаж.

" Макар и да споделям ентусиазма, че постройката ще е с обществен достъп за първи път, не мисля, че е за занемаряване основаването на работно пространство в сърцето на Венеция, и това може би е още по-голям знак от разширението на туристическите благоприятни условия ", съобщи Дейвид Чипърфийлд .

Изправени пред двойното предопределение на постройката и историческата трудност - на практика акомодации и функционално пригаждане през вековете, архитектите залагат на серии промени. Целият развой е създаден, имайки поради достиженията на локалните занаятчии, които на процедура са осъществили работите. В целия метод остарялото е хармонизирано с новото " в внимателен баланс сред консервирането и консолидираното ", по думите на заместник-директора на бюрото Кристиано Билиа .

Реставрационният план обгръща консервиране, откриване, консолидиране, реновиране . Разкрити да вземем за пример са следи от стенописи на втория етаж, антична подова настилка на венецианската тераса на първия етаж, разнородни тухлени стени от другите интервали на градеж на третия етаж. С консолидиране са сменени развалени истински детайли, които е било невероятно да бъдат възобновени. Реновациите на третия етаж акцентират историческите белези и пластовете от материали в постройката. Осигурена е и нова отвесна връзка от необятни стълби в дворовете, без да бъде наранена главната постройка.

При реставрацията са разкрити истински венециански материали , както и обичайни техники, изискващи намесата на локални майстори.
Процесът е лишил две години планиране и три години строителни работи. В постройката с изключение на офисите на " Дженерали " са и магазините " Оливети ".
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР