Архитектурен гении, визионер, творец, мечтател, Оскар Нимайер вае сградите си

...
Архитектурен гении, визионер, творец, мечтател, Оскар Нимайер вае сградите си
Коментари Харесай

Поетът на бетона настани Конгреса в стъклено полукълбо

Архитектурен гении, визионер, създател, идеалист, Оскар Нимайер вае постройките си като женски статуи. Те запленяват със своите органични форми и по този начин творенията му остават едно непреходно във времето благосъстояние. Архитектът остава измежду дребното хора, които стоят зад актуалния облик на Бразилия. Смелите му футуристични планове в новата бразилска столица са знак на очакванията му за бъдещето на страната. Така през 50-те Нимайер съумява да сложи Бразилия на международната архитектурна карта.

През 1956 година новоизбраният президент на Бразилия Кубичек взема решение да реалокира столицата на страната от Рио към географския център на страната - новия град Бразилия. По това време той посещава архитекта Оскар Нимайер в дома му в Рио де Жанейро. Там, в модернистичната къща с бял покрив, известна като Casa da Canoas, Кубичек предлага на Нимайер да се заеме с градежа на новия град. Заедно с Лусиу Коща той играе водеща роля в планирането и построяването на новата бразилска столица. Това би трябвало да е прототипът на модерния бразилски мегаполис, в който се задвижват всички обществени, политически и стопански процеси. Нимайер е претрупан със задачата да изобрети образа на новия метрополис.

Бразилия е построена за 4 години. И до през днешния ден неговите пробни произведения от стоманобетон остават забележителни иконични здания, оповестени за монументи на културата.

От 1960 година Националният конгрес на Бразилия заседава в специфична постройка в столицата на федерацията - Бразилия. Като множеството представителни здания в бразилската столица и постройката на Конгреса е издигната във напредничав жанр по план на Нимайер. Сградата на Върховния федерален съд, която е затворена в стъкло, стои на върха на платформа, която наподобява по този начин, като че ли се движи, и е ситуирана в колонада с вълнолом. Президентският замък е планиран по същия метод с особен дизайн.

Заседателните зали на двете камари на Конгреса са завършени като две огромни полукълба, сложени в двата края на постройката - в лявото заседава Сенатът, а в дясното - Камарата на депутатите. Между тях се извисяват две високи кули, в които се обитават офиси. Конгресът заема и част от близките здания. Малко след приключването на постройките Ниймейър е назначен за шеф на лицей по архитектура в университета в Бразилия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР