Архитектурен форум на национално ниво с участието на изявени имена

...
Архитектурен форум на национално ниво с участието на изявени имена
Коментари Харесай

Национален форум по архитектура предстои в Димитровград

" Архитектурен конгрес на национално равнище с присъединяване на изявени имена в региона на архитектурата и градоустройството следва да бъде извършен в Димитровград ".

Това разгласи кметът на Димитровград Иво Димов при откриването на непрекъснатата галерия „ Градът ”, намираща се при започване на бул. ”България ”.
 Община Димитровград
" Идеята е да се разпространява архитектурата, градоустройството, градската среда, тъй като Димитровград е неповторим и няма аналог в цяла България ", показа кмета в задатък. Очаква се форумът да се организира през октомври.

Основната ни цел е да съхраним това неповторимо завещание, да го разпространяваме и надграждаме, безапелационен бе кметът Иво Димов. В откриването на изложбата участваха още основният проектант на Община Димитровград арх.Елисавета Георгиева, шефът на Исторически музей Антоанета Станчева, която показа създателят Стефан Спасов. Дизайнер по специалност и откривател на българската архитектура и изкуство от интервала 1944-1989 година, той идва тук особено за откриването на изложбата. Спасов е роден през 1994 година в България. През 1997 година фамилията му се мести в Канада, където идващите години той продължава своето обучение.

Изложбата е направена от един младеж, който не е обвързван с Димитровград. Идвайки още веднъж в България обаче последователно в него узрява концепцията да направи делото на живота си, а точно да изследва паметниците на изкуството и културата - екстериор и интериор, в архитектурна среда. По най-естествен метод Димитровград попада в полезрението на по-глобалното му проучване, показа Антоанета Станчева.

Авторът даде нов взор за благосъстоянието в нашия град на творби на изкуството, ситуирани в здания, които следва рано или късно да ремонтираме, акцентира арх. Елисавета Георгиева.

" Интересното в Димитровград е, че има доста разнообразни творби на изкуството в емблематични здания. С определените в изложбата фрагменти може да разберете дребна част от благосъстоянието на културата, останала от другите основатели ", съобщи Стефан Спасов.

Внимателно подбраните снимки отразяват разнороден и уравновесен взор на историческото и креативно развиване на града посредством реализирането на множеството здания, монументи и творби на изкуството.
 
Фотоизложбата е завършена в две секции, като всяка обособена секция е отдадена на две разнообразни категории. В едната са „ Мир и напредък ” и „ Труд и промишленост ”, а в другата секция са тематиките „ История и битка ” и „ Култура и живот ”.
 
Изследователската активност на Стефан Спасов обгръща освен българското монументално-декоративно изкуство от интервала 1944-1989 година, само че и архитектурата от същото време. От цялата изследователска самодейност изложбата „ Градът ” е първият материализиран план, планиран за обществено пространство.

Досега по-голямата част от споделения материал бе изработен само в профила в Instagram @theforgottencivilization (официалният профил на проекта), както и в разнообразни обществени медийни платформи.
 Община Димитровград
Докато към момента се работи по основаването на уеб страница към плана с богата база данни и архивен материал, „ Градът ” е първият опит за основаване на връзка сред аудитория и
материалите от горепосочения интервал.


Всяка определена фотография от изложбата приканва фена да прегледа множеството елементи, които го заобикалят през всекидневието му. За някои това са неща, с които са привикнали, само че може би са не запомнили.

За други те са напълно нови. Във всеки случай фотоизложбата предлага на фенът различна позиция към множеството творби на изкуството и архитектура в Димитровград.

Нещо повече, тук публиката може да се запознае с създателите на постройките и творбите както и годините, в които са осъществени. Създаването на тази връзка е значимо за в допълнение наблягане на значимостта на творбите.

В прочут смисъл е знаково този първи осъществен план да се реализира точно в Димитровград по случай 75-годишнината му. Първият и единствен социалистически град в България е съвършеният претендент за галерия на план, отдаден на творчеството и културното завещание от този интервал.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР