Архитектите срещу кмета за кино "Космос" Уважаеми инж. Тотев, По

...
Архитектите срещу кмета за кино "Космос" Уважаеми инж. Тотев, По
Коментари Харесай

С решението за кино Космос община Пловдив погазва 2 закона

Архитектите против кмета за кино "Космос "

Уважаеми инж. Тотев,

По решение на Управителния съвет на Камарата на архитектите в България (КАБ) Ви алармирам за случай, касаещ община Пловдив.

Архитектурната гилдия на КАБ не за пръв път се сблъсква с недопустимо отношение на общинското управление с архитектурните обекти на града, изключително с тези, които имат значима значителност. Последният случай, на който по решение на Управителния съвет на КАБ желаеме да Ви обърнем внимание, е казусът с кино „ Космос “.

Неизвестно за колегията и

без оповестяване на социална поръчка

е бил направен нов план за кино „ Космос “ от арх. Тихомир Казаков и арх. Мария Мишинева.

На 23.10.2018 година в Пловдив е имало показване на този план, презентиран от двамата проектанти арх. Тихомир Казаков и арх. Мария Мишинева, и от господин Александър Държиков - заместник-кмет „ Култура и туризъм “ на община Пловдив. За така нареченото показване на план за кино „ Космос “, а не нужното публично разискване, Камарата на архитектите в Пловдив и Съюзът на архитектите в Пловдив не са поканени или най-малко известени.

Изненадващи са думите на зам.-кмета по просвета господин Държиков, изказани на цитираното показване, за това, че не се знае кой е създателят на плана, по който е изпълнена постройката на кино „ Космос “, тъй като нямало писмен документ, подаден в община Пловдив.

Историята със ориста на киното стана публично известна в последните години. Във всички налични чертежи е маркирано, че създатели са арх. Любомир Шинков и арх. Любомир Бонев. Има изявления в сп. „ Архитектура “, където също ясно е посочено кои са създателите на плана за киното. Не имаме вяра община Пловдив да не знае това. Арх. Шинков е човек, който живо се вълнува от ориста на постройката и е неприемливо, каквото и да се прави с нея, да не се съгласува с създателя. Това е нарушаване на Закона за авторското право.

В плана на арх. Любомир Шинков и арх. Любомир Бонев за кино „ Космос “ има философия, която е доста забавна, а интериорите са неповторими. Освен това на въпрос на публицист дали новият план е обсъждан с Колектив кино „ Космос “, заместник-кметът господин Държиков е декларирал, че не познава никого от колектива.

Ето малко история на събитията към киното през последните години:

• 2010 година - гражданска самодейност в Пловдив избавя събарянето на киното и построяването на негово място на паркинг и офис постройка по самодейност на тогавашното общинско управление.

• 2012 година - в границите на Архитектурен конгрес Пловдив 2012, КАБ РК Пловдив и САБ Пловдив организират народен архитектурен конкурс „ Кино Космос - място за просвета “, на който са показани 36 плана с хрумвания по какъв начин да се трансформира тази постройка в място за просвета. Журито беше управлявано от създателя на постройката арх. Шинков. За резултатите от състезанието е осведомено управлението на Община Пловдив, на което е възложен албум с всички конкурсни планове.

• 2013 година - по предложение на млади сътрудници, КАБ РК Пловдив и САБ Пловдив в границите на Архитектурен конгрес Пловдив 2013 стартира самодейността по почистването на постройката, в която се включиха и доста жители на града ни. Проведени са 13 акции. Там се образува и Колектив кино „ Космос “, който години наред по-късно се грижеше концепцията да продължи. В самодейността се включиха и доста компании с дарения. Направена е градивна експертиза, която е отчела, че постройката е със непокътната структура. Направена е хидроизолация на част от покрива, заменена е част от елинсталацията, демонтирани са всички строителни намеси, които безсистемно са били направени във времето, с цел да се върне киното към първичния си облик. И всичко това с безвъзмездния труд на извънредно доста хора - архитекти и жители на Пловдив.

• 2014 година - в границите на Архитектурен конгрес Пловдив 2014, КАБ РК Пловдив и САБ Пловдив поддържаха и се включиха в самодейността на Колектив кино „ Космос “ да се облагороди пространството пред киното, което се трансформира в място навън за изложения и кинопрожекции.

• Комисията по желание на град за Европейска столица на културата 2018 оцени извънредно високо гражданската самодейност за избавяне на кино „ Космос “ и това влезе като акцент в Апликационната книга на Пловдив.

• Кино „ Космос “ стартира да живее още веднъж и стана място за просвета, обърнато към младежите.

• В Колектив кино „ Космос “ влизат 14 млади архитекти и хора на изкуството. Ако на господин Държиков не му е била известна тази история, като негово служебно обвързване, то е можело да се обърне към Камарата на архитектите в Пловдив и да получи цялата информация.

Колегите от Колектив кино „ Космос “ години наред отделяха от своето време, с цел да продължат идеята. По искане от Община Пловдив направиха обстоен бизнес проект, създадоха тактиката “Културен Космос ” след изчерпателен разбор на потребностите на обществото и ползите на жителите, създателите, бизнеса на Пловдив, срещаха се с арх. Шинков, с цел да разискват взаимно проблемите.

• Достойни за почитание са ентусиазмът и напъните на пловдивската гилдия за спасяването на една стойностна модерна архитектурна постройка в град Пловдив.

Община Пловдив подцени напъните на толкоз доста младежи

за спасяването на кино „ Космос “ като място за просвета и разпореди незнайно по какъв начин план на арх. Тихомир Казаков и арх. Мария Мишинева.

След представянето на този нов план пораждат голям брой въпроси, с част от които се обръщаме към Вас, като началник на Общинската администрация, а точно:

1. Обявена ли е социална поръчка за плана и по какъв начин е оповестена, въз основа на какво задание?

2. Кой и на какво съображение е упълномощил проектирането навръх тези двама сътрудници, игнорирайки Закона за авторското право?

Освен всичко това за Ваша информация бихме желали да знаете, че изработването на показания план като подаяние (както е обявено), съставлява нарушаване на ЗКАИИП - чл.29, ал.2, според който това е възможно единствено за молитвени домове и за лица в неравностойно състояние.

С почитание,

Арх. Борислав Игнатов, ръководител на УС на КАБ
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР