Архитекти в помощ на битката срещу коронавируса. Двама млади дизайнери

...
Архитекти в помощ на битката срещу коронавируса. Двама млади дизайнери
Коментари Харесай

Архитекти с изобретение, което може да ни предпази от COVID-19

Архитекти в помощ на борбата против ковид. Двама млади дизайнери от Англия изобретиха приспособление, с което да се отварят порти, без да се допират дръжките. Целта е оптимално да се избегне физическият контакт с рисковите повърхности.

Идеята хрумва на младия проектант Иво Тедбъри откакто си дава сметка какъв брой общи повърхности, върху които живее вирусът, сме принудени да допираме всеки ден.

„ Живея в жилищен блок и бях мощно отчаян от броя на вратите сред моя апартамент и външния свят. Ако излезете до близкия квартален магазин може да се окажете със нечисти ръце единствено за 30 секунди.

И тогава се замислих – по какъв начин с уменията, които имам, мога да предотвратя този допир с извънредно доста врати”, изясни архитектът и дизайнер Иво Тедбъри.

Мъжът бързо създава 3D план и споделя концепцията с сътрудника си от школата по архитектура в Бартлет-„ Фреди Хонг”. Така двамата се заемат да оказват помощ в борбата с COVID-19 с това, в което са най-хубави.

„ И двамата имаме достъп до 3D принтери, тъй че да може да изпробваме дизайна много бързо. Фреди свърши чудесна работа в усъвършенстването на дизайна за бърз щемпел и финален монтаж.

Без да сме медици или участници на фронтовата линия, с наслада се опитахме да помогнем в битката с ковид по други начини”, добави Тедбъри.

3D планът бързо оживява и двамата съумяват да основат разнообразни съоръжения към дръжките на вратите за „ свободни ръце”.

Отпечатването на всяко устройство лишава по-малко от 3 часа, след което за към 30 секунди може да се инсталират адаптерите към вратите в домовете ни, офиса и даже в магазини, аптеки и банки.

Така може да се понижи до най-малко заплахата от разпространяване на вируса във всекидневието.

„ Става въпрос за пластмасов адаптер, който се прикрепя към общоприета ръкохватка на вратата благодарение на две кабелни връзки. Така можете да отворите вратата с лакът, без да се постанова да докосвате дръжката.

Просто закачате вратата с предмишницата, като избягвате всевъзможен досег и контакт със самата ръкохватка. Нашата цел е да променим обкръжаващата среда и най-много държанието на хората”, сподели още архитектът.

В платформата е оповестен и инструктаж, който да помогне на всеки самичък да конфигурира адаптерите в дома си.

„ Всичко е доста елементарно – да се смъкна планът, да се принтира от 3D принтер и с парче пластмаса и няколко кабела може да се трансформира в допълнение към дръжката на вратата, тъй че да избегнем директния физически контакт.

Всеки, който има 3D принтер у дома, може да го употребява и по този начин да го популяризира до повече хора”, уточни архитектът и дизайнер Фреди Хонг.

Засега архитектите оферират два дизайна, само че са подготвени да разработят и други разновидности на Hands-free адаптерите. Формата и размерът ще зависят от типа на дръжките, към които ще се прибавят. Дизайна дават гратис в платформа, наречена Hands-Free Architecture.

„ Създадохме тази платформа, с цел да позволим на хората да имат свободен достъп до дизайна на дръжката на вратите, а също и като общо място за достъп до още сходни дизайни, в случай че други като нас желаят да ги споделят”, сподели Хонг.

Сега задачата на двамата архитекти е да привлекат към идеята си още изобретатели.

„ Искаме да влезем в съдействие с други дизайнери, с които да създадем още артикули, които да оказват помощ на хората в тези дни на тестване. В момента е доста мъчно време за доста хора.

И считам, че всеки би трябвало да помогне да живеем по-добре и по-лесно с това, което може”, счита Тедбъри.

„ Това е една дребна провокация – да обедним в едно напъните и уменията на повече архитекти и дизайнери, тъй че да изградим една „ чиста” околна среда за нашите ръце и да създадем едни по-безопасни пространства, които биха могли да предотвратят разпространяването на вируса.

Целта ни е благодарение на дизайна да произвеждаме разнообразни артикули, които да подобрят живота ни”, прибавя Хонг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР