Архиепископ на Кесария, вселенски отец и учител на Църквата, основоположник

...
Архиепископ на Кесария, вселенски отец и учител на Църквата, основоположник
Коментари Харесай

Почитаме Св. Василий

Архиепископ на Кесария, космополитен отец и преподавател на Църквата, учредител на кападокийското богословие. Роден към 330 година в Кесария Кападокийска (Мала Азия) в знатно и благочестиво семейство, което се отличавало с непоколебима религия и християнски добродетели. Св. Василий приключил с отличие кесарийското учебно заведение. Тук той се срещнал с бъдещия изтъкнат църковен отец св. Григорий Богослов. Образованието му траяло в Константинопол, а по-късно и в Атина - център на културата и просвещението. Младият Василий получил богати знания по философия, литература, реторика, математика, астрономия, медицина, изучавал задълбочено и богословските науки.
През 356 година той се завърнал в родината си и приел св. кръщение. Светската кариера не го привличала. Стремейски се към подвижнически живот, той подхванал странствуване в Сирия, Палестина, Месопотамия и Египет, с цел да се запознае по-добре с монашеския живот и да откри образец за подражателство измежду тамошните отшелници. След двегодишно пътешествие св. Василий основавал монашеско общежитие наоколо до Неокесария, на брега на р. Ирис. При него пристигнал и св. Григорий. Двамата се отдали на проучване на Свещеното Писание и съчиненията на църковните отци и писатели, както и на физически труд и молитва.
Този интервал е белязан от засиленото въздействие на арианската разкол, която макар осъждането й на Първия космополитен събор (365 г.), бил подсилен от светската власт и траял да смущава живота на Църквата. Св. Василий взел ефективно присъединяване в битката против арианството.
През 364 година той се завърнал в Кесария, приел презвитерски ранг и станал непосредствен асистент на Кесарийския свещеник Евсевий. В продължение на шест години св. Василий се изявил като незаместим овчар за кесарийските християни. След гибелта на еп. Евсевий те го избрали за собствен свещеник през 370 година.
С огромна безрезервност той провел основаването на благотворителен институт, като към новопостроения храм бил построен огромен комплекс, съдържащ болница, страноприемница, работилници, учебно заведение, жилища за епископа, свещениците, лекарите и чиновниците, които приютявали заболели и недъгави, извънредно небогати бездомници и сираци.
Св. Василий отделял най-голямо внимание на богословските разногласия със савелиани, ариани и македониани и ревниво защитавал православието, които се водели по негово време. Роден малко след Първия космополитен събор, св. Василий отдал целия си живот на теоретическото мотивиране на истината в православното богословие и съумява богословски да приготви догматичното изповядване на вярата от Втория космополитен събор (381 г.), извършен единствено две години след гибелта му. Израз на своята православна религия и богати духовни дарования, св. отец дал в творенията си, като освен това постигнал удивително хармонично съчетаване на теорията с практиката. Така св. Василий се показал като космополитен преподавател на Църквата, стремящ се да я резервира от ересите и да я укрепи и въздигне като " дирек и крепило на истината " (ср. 1Тим. 3:15).
Св. Василий въодушевено разкрил същността на основополагащия християнски догмат за Свeтата Троица (в Adversus Eunomium, De Spiritu Sancto), като разяснил по какъв начин всяко от Трите Лица на Света Троица е със Свой персонален Ипостас с персонални отличителни свойства, само че при обща за Трите Лица природа. Св. Василий дал управление за същински християнски живот в своите отшелнически правила, тълкувал Свещеното Писание, като изключително в изясняването на Шестоднева разкрил огромните си богословски, метафизичен и естественонаучни знания, показал се и като литургист, съставяйки литургия, известна и до през днешния ден под името " Василиева литургия ".
Св. Василий умрял на 1 януари 379 година едвам навършил 49 години. Паметта му се празнува от Църквата на 1 януари (14 януари остарял стил) и 30 януари (13 февруари).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР