Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на

...
Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на
Коментари Харесай

Светител, хирург, изповедник Лука

Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година. Завършва гимназия и " рисувално учебно заведение ", а в 1903 година и медицинския факултет на Киевския университет " Св. Владимир ". Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет.
През 1921 година е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей.
Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - деятел, евангелист, доктор и художник.
Приема Архиепископски ранг в най-тежките за Руската Православна Църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 година преосвещеният Лука е поредно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин и на Кримска и Симферополска епархия.
Подобно на деятел Лука и той е доктор, художник и публицист, написал и оставил книги на здравна и духовна тема. Особено забавна е книгата му " Дух, душа и тяло ".
Представя се в Господа на 11 юни 1961 година. В този ден Църквата чествала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба на светителя Лука почнали да се случват чудесни изцеления.
На 22 ноември 1995 година Светият Синод на Украинската православна черква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към лика на поместно почитаните светци.
През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна черква светител Лука Войно-Ясенецки е присъединен и към лика на съветските светии.
Pravoslavieto.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР