Археолозите завършиха с разкопките на Средновековния град Червен за тази

...
Археолозите завършиха с разкопките на Средновековния град Червен за тази
Коментари Харесай

Приключиха сезонните теренни проучвания на Червенската крепост

Археолозите приключиха с разкопките на Средновековния град Червен за тази година. Те продължиха един месец и обгърнаха прилежащата територия на Църква №16, ситуирана в западната част на скалното плато.
За трети следващ сезон се разкриват браншове от нейната сърцевина и местност. В целокупност са проучени гробните камери,  заемащи огромна част от главното помещение на църковната постройка и са изсечени в скалата.
Некрополът на църквата се развива в южна и източна направления. Анализът на човешки кости се прави от антрополога доктор Надежда Атанасова от Института по пробна морфология, патология и антропология към Българска академия на науките.
Находките от този сезон включват украшения и предмети от всекидневието, както и групова монетна находка, която съдържа над 150 монети от ХІV век. Проучената през 2019 година повърхност е 150 кв. м, а откритите находки – над 300 на брой.

Църква №16 има белезите на храмовото строителство от първите десетилетия на ХІV век. Състои се от преддверие, главно помещение и приключва с една тристенна апсида. При  проучванията бе оголен и бранш от основната улица на средновековния град, както и няколко зида от спомагателни пристройки към храма, датирани към началото на ХV век.
Археологическите изследвания на прилежащата територия на Църква №16 в Средновековния Червен бяха осъществени от екип експерти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, студенти по археология и доброволци.
Ръководител на изследването е Светлана Великова (Регионален исторически музей – Русе). Научен съветник на разкопките е доцент доктор Деян Рабовянов от НАИМ-БАН. В разгара на изследването умря археологът Стоян Йорданов, с чието име са свързани разкопките на Червен, както и началото на изследването на Църква №16.
Финансирането на археологическата акция е обезпечено от Министерство на културата и от Регионален исторически музей – Русе. Въздушното снимане на обекта се реализира от екип на катедра „ Телекомуникации ” при районно управление (на МВР) „ Ангел Кънчев ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР