Археолозите в Египет откриха в Александрия масивен черен гранитен саркофаг,

...
Археолозите в Египет откриха в Александрия масивен черен гранитен саркофаг,
Коментари Харесай

Учени проучват мистериозен черен саркофаг, открит в Египет

Археолозите в Египет откриха в Александрия солиден черен гранитен саркофаг, който е бил непокътнат в продължение на 2000 години. Откритието незабавно задейства вълна от клюки, суеверия и съмнения, съобщи БГНЕС.

В саркофага бяха открити три скелета, плуващи в кафеникаво-червеникава течност, която изпуска ужасяваща миризма. Египетското министерство по антиките е назначило екип от археолози, с цел да отворят реликвата, която е била открита на строителна площадка, заяви Би Би Си

Част от първичните догатки бяха, че в саркофага може би лежи мумията на Александър Велики или че съдържа смъртоносно проклинание.

Според египетските медии археолозите съумели да отворят саркофага единствено към 5 см, преди острата миризма да ги накара да преустановят изследването. По-късно те го отворили още веднъж, само че този път благодарение на военни инженери.

„ Намерихме осанките на трима индивида в това, което изглеждаше като фамилна гробница… За страдание мумиите вътре не са в най-хубавото положение и единствено костите са останали от тях”, съобщи Мустава Уазари, общоприет секретар на Съвета по антики.

Пред медиите той приказва за страховете, че отварянето на саркофага да докара до отключване на антично фараонско проклинание.

„ Ние го отворихме и популярност на бога светът не потъна в тъмнина”, съобщи Уазари пред медиите.

„ Аз бях първият, който навря цялата си глава в саркофага…. И ето ме тук заставам пред вас… и съм изцяло добре”, добави той.

Независимо от това изказване локалните медии акцентират, че регионът е бил евакуиран поради заплахата токсични изпарения да излязат от гробницата.

Според специалисти трите скелета евентуално са на бойци от времето на фараоните.

Един от черепите има цепнатина, която мощно прилича рана от стрела.

Един бюст от алабастър също бе открит в саркофага, като неговите черти не са познати на учените.

Саркофагът е с размери съвсем 2 м височина и 3 м ширина, като това е най-големият откриван до този момента. Теглото му е 27 тона и се счита, че е от 323 година прочие н. е., измежду гибелта на Александър Велики.

Археолозите ще продължат да изследват гробницата, с цел да се опитат да схванат по кое време тъкмо са умряли хората вътре в нея и по какъв начин са живели.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР