Археолозите разкриха тайно послание върху парче керамика, датиращо от библейските

...
Археолозите разкриха тайно послание върху парче керамика, датиращо от библейските
Коментари Харесай

Учени откриха скрито послание върху това 3000 годишно парче керамика

Археолозите разкриха скрито обръщение върху парче керамика, датиращо от библейските времена, употребявайки най-новата технология за мултиспектрално обрисуване. Така стигнали до невидими с просто око знаци.

Парчето керамика, механически познато като „ остракон “, е изложено в израелски музей повече от 50 години, само че едвам в този момент е открит скритият текст. Може би не е изненадващо, че стартира с молба за вино.

Експерти от университета в Тел Авив в Израел считат, че текстът на гърба е продължение на надписа, който постоянно е бил забележим и обгръща информация, обвързвана с военни разноски. Парчето е било в началото открито в Тел Арад – мястото на антична пустинна цитадела в съседство с модерния израелски град Арад.

„ Докато предната му страна е изцяло изучена, гърбът му се смяташе за празен “, споделя един от членовете на екипа, Али Шос.

След като виждат „ няколко драски “ на противоположната страна на остракона, откривателите решват да погледнат по-отблизо.

„ За наша изненада бяха разкрити три нови текста “, споделя Шос.

Технологията за мултиспектрално обрисуване, употребена от откривателите, може да покаже светлина върху дължини на вълните, които не са забележими за човешкото око, като инфрачервените лъчи, изпратени от дистанционното управление до вашия тв приемник.

Изображенията на парчето керамика са направени с модифицирана цифрова камера Canon SLR 450D и поредност от филтри, обхващащи разнообразни елементи от светлинния набор, след което са били обработени в приложение за монтаж, с цел да излезе текстът.

Общо 50 нови знака и 17 нови думи са били разкрити благодарение на този развой. Съобщението стартира с молба за вино, преди да се подсигурява подпомагане, в случай че получателите на известието имат свои лични претенции.

Накрая има искане за даване на избрана неназована стока на избран неназован човек и записка за съответно премерване на вино, носено от човек, наименуван „ Ge’alyahu “.

Керамиката е датирана към 600 година пр.н.е. В този интервал на съответния аванпост са били ситуирани към 20-30 бойци. По всичко проличава, че непрекъснатите доставки на алкохол за тях са се намирали много високо в листата с цели.

Сега учените, създали разкритието желаят да приложат същия мултиспектрален изразителен метод и върху други антични керамични съдове. Тези послания могат да ни научат доста повече за това по какъв начин живеят античните цивилизации.

„ Всяка нова линия, дума и даже един знак са скъпо допълнение към това, което знаем за интервала на Първия Храм “, споделя един от членовете на екипа Анат Мендел-Геберович.

Източник: Мегавселена
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР