Археолозите откриха в селищната могила Яса тепе на Брезовско шосе

...
Археолозите откриха в селищната могила Яса тепе на Брезовско шосе
Коментари Харесай

Археолозите на Брезовско шосе: Древните пловдивчани от Яса тепе са плавали по Марица

Археолозите откриха в селищната могила Яса тепе на Брезовско шосе сиенитни камъни, евентуално носени от тепетата.  Това допуска, че праисторическите ѝ жители са употребили воден превоз през река Марица, с цел да ги трансферират, описват от екипа Десислава Давидова (ръководител), Стоян Иванов и Калоян Даяров.
Прочетете още

Сиенитните камъни, открити при разкопките

„ Обектът е праисторическо населено място, което е съществувало в продължение на хилядолетия. От неговите остатъци са се натрупали големи размери, които в този момент изследваме.  Започнахме от  периферията на могилата. Площта на селището е над 50 декара, диаметърът е към 300 метра. Засега успяхме да проучим 40 метра от трасето. Натъкнахме се на останките от отбранителните уреди, които са опасвали могилата. Те са били под формата на дълбоки изкопи, които я обхождат), и всяко последващо поселение ги е обновявало или е правело напълно нови. Досега сме проучили 4. Три датират от каменно-медната ера или 5 хиляди пр.н.е., а четвъртият – от ранната бронзова ера от 3 хил.пр.н.е. Те са доста внушителни с размерите си, тъй като евентуално опасват цялото населено място с периметър към 600 метра. Имайки поради ширината им от 8-10 метра и дълбочината от 4 метра, може да си визиите какво колосално изпитание е било за праисторическия човек да ги прокопае ”, споделя Стоян Иванов.


Открили са и глинени фигурки, свързани с духовния свят на праисторическия човек

Според археолозите тези уреди демонстрират едно доста добре проведено групово изпитание, което дава косвена информация за обществената организация на общността. Тя е била по едно и също време и много егалитарна, само че е имало и някаква форма на централна власт, която да провежда работата.

„ Намираме остатъци от тяхната материална култура -  най-много глинени и керамични съдове, находки от кост, кремък, каменни и рогови сечива, керамични предмети, свързани с духовния свят на праисторическия човек. Става дума за глинени фигурки в антропоморфни и зооморфни форми с разнообразни украси ”, споделя археологът.


Археолозите работят паралелно със строителите

Екипът експерти през тази година работи в зоната преди обитаемата повърхност на могилата и занапред ще изследва останките от обитаването – жилищата, околожилищните пространства, с цел да добият по-добра визия за бита на хората.

Яса тепе е една от двете праисторически селищни могили на територията на Пловдив дружно с могилата на Лаута.  Тя е по-голямата.

„ Форумът, Небет тепе, Античният спектакъл са прелестни монументи на културата, само че ние сме  един от на-старите градове на Европа с помощта на тези две могили и на това, че преди толкоз години археологът Петър Детев е съумял отчасти да ги изследва. А изследванията през днешния ден ще бъдат представителни за археологическия монумент ”, приключват археолозите.

Десислава Давидова и сътрудниците ѝ към този момент са към този момент завършват проучвателската си работа през тази година. Очаква се  комисия от Министерството на културата до посети обекта и да одобри работата им.

Припомняме, че на Брезовско шосе се извършват дейностите по третия лот на Водния цикъл, където се подменят обходен колектор и водоснабдителни тръби.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР