Археолозите, които изследват остров Кирик край Созопол, попаднаха на изключително

...
Археолозите, които изследват остров Кирик край Созопол, попаднаха на изключително
Коментари Харесай

Археолози откриха уникална статуетка край Созопол

Археолозите, които изследват остров Кирик край Созопол, попаднаха на извънредно скъпа находка. Бронзова статуетка от 6 век преди Христа, която е донесена от създателите на Аполония. Тя е единственият сходен пример достигнал до наши дни.

Созопол

Археолозите към този момент са стигнали до оня слой, който пази следите на първите аполонийци. Но хилядолетията живот тук са заличили много от тях. Затова всяка находка от преди 2600 години си е същинско събитие. А откритата солидната бронзова статуетка граничи със сензация.
Доц. доктор Кръстина Панайотова - началник на археологическите разкопки, НАИМ, Българска академия на науките: Тя беше открита в края на тази ритуална яма, в която в този момент съм стъпила. И по-точно пред входа на тази пролука и в нея също имаше съдове. Т.е. първите генерации аполонийци са принасяли блага на своите богове на това място.
Макар Аполония да е проучвана дълги години от десетки експедиции, до този миг бронзови предмети от това време не са намирани. Още повече - бронзът не се открива даже и в по-късните столетия, макар медните мини наоколо, експлоатирани от първите заселници.

Доц. доктор Кръстина Панайотова- Бронзът е метал, който е доста преизползван, както знаем и 13 метровата скулптура на Аполон, евентуално е била претопена за оръдия в идващите епохи.


Овенът е жертвено животно и по тази причина е принасян като подарък за боговете. По всяка възможност статуетката е донесена тук от Милет.
Доц. Кръстина Панайотова - Новодошли, към момента не построили огромните си храмове, в един от които се намираме като цяло те са изпълнявали своите ритуални дейности и несъмнено принасят блага на боговете да ги пазят в новото им занятие, в новия им живот на това място.
Заедно с бронзовата глава, са открити и доста чаши и кани от фина керамика. Освен направата, изрисуваните диви кози върху тях издават доста тъкмо времето и мястото от където идват първите заселници.

Гл. ас. доктор Маргарит Дамянов - Характерно за северна Йония, това е доста особено, да и е ето толкоз огромен съд... имаме и тази типична локална керамика на ръка, която е присъща за тракийския жанр
Макар привлечени от медните мини и естествените благосъстояния на региона, първите заселници в Аполония явно са работили и живели съгласно локалните траки.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР