Археолози вярват, че са открили най-стария непокътнат кораб в света

...
Археолози вярват, че са открили най-стария непокътнат кораб в света
Коментари Харесай

Откриха най-стария непокътнат кораб в света на дъното на Черно море

Археолози имат вяра, че са разкрили най-стария недокоснат транспортен съд в света на дъното на Черно море, където лежи повече от 2 400 година, написа " Гардиън ".

23-метровият транспортен съд се счита, че е от Древна Гърция . Мачтата, руля и греблата са открити на 2-километра дълбочина. Липсата на О2 на тази дълбочина е запазила кораба , съгласно учените.



Корабът е открит от интернационалния " Морски археологически план Черно море " (MAP Black Sea). Професор Джон Адамс разяснява, че не е вярвал, че може да се открие недокоснат транспортен съд от античния свят.

Вярва се, че корабът е търговски.

Екипът разгласи, че има намерение да остави кораба, където е открит, само че добави, че малко парче е било тествано от университета в Саутхемптън. Резултатите удостоверяват, че това е най-старият недокоснат транспортен съд в историята на човечеството . Данните ще бъдат обявени на конференция в Лондон през тази седмица.

Археолозите са разкрили повече от 60 кораба. Те са на тригодишна задача за проучване на Черно море, с цел да се откри какви промени са зародили на морското ниво преди хиляди години.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР