Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на

...
Археолози в Италия откриха надпис, според който знаменитото изригване на
Коментари Харесай

Находка в Помпей говори за друга дата на гибелта на града

Археолози в Италия откриха надпис, съгласно който популярното изригване на вулкана Везувий, изпепелило древноримския град Помпей, евентуално се е случило два месеца по-късно, в сравнение с се предполагаше до момента, съобщи Би Би Си.

По време на разкопките на един от кварталите на „ мъртвия град “ бил открит надпис, потвърждаващ теорията, че изригването на вулкана е станало не на 24 август, а през октомври 79 година.

„ Това е поразителна находка “, съобщи италианският министър на културното завещание и културната активност Алберто Бонизоли. Той в най-близко време ще показа резултатите на новото археологическо проучване.

Смята се, че надписът с въглен е изработен от служащ, ремонтирал дом в Помпей. Той показва, че бедствието станало 16 дни преди календите на ноември по остарелия римски календар, което дава отговор на 17 октомври по днешния способ за датиране.

Археологическият екип обаче допуска, че най-вероятната дата на изригването е 24 октомври.

Досега се смяташе, че това е станало на 24 август, с помощта на писмо от Плиний Млади до римския сенатор и историк Тацит, в което той написа за гибелта на по-известния си чичо Плиний Стари.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР