Археолози в Египет с историческа находка – учените откриха 27

...
Археолози в Египет с историческа находка – учените откриха 27
Коментари Харесай

Археолози откриха 27 неотваряни саркофага в Египет

Археолози в Египет с историческа находка – учените откриха 27 неотваряни саркофага в погребална шахта в некрополиса Сакара, 20 км южно от Кайро, пишат международните медии. Откритието е от изключителна историческа значимост, защото множеството саркофази в Египет стават обект на кражба от мародери, които ги разрушават и изваждат от тях всички полезности.

Саркофазите са престояли подземен към 2500 години. Повечето от тях са запазили истинските си цветове. Учените разкрили и разнообразни дребни артефакти, които били заровени около саркофазите. Всички 27 антични ковчега са безусловно запечатани. Според първичните изследвания нито един от тях не е отварян от момента, в който е запечатан преди самото заравяне.

Все още не е ясно какъв брой други саркофага има в погребалната шахта. Не се знае и кой е заровен там. В шахтата с дълбочина към 30 метра са открити разнородни дребни артефакти, които са останали извънредно непокътнати. Открит е дребен дървен обелиск с височина към 40 см. Според Министерството на туризма и антиките на Египет откритието е едно от най-големите в историята на страната. Архолозите считат, че затворените саркофази съдържат в себе си извънредно непокътнати човешки остатъци, както и всички дребни съкровища и украшения, с които античните египтяни са погребвали мъртвите си.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР