Археолози смятат, че на дъното на Егейско море е намерен

...
Археолози смятат, че на дъното на Егейско море е намерен
Коментари Харесай

Изчезнал древногръцки остров бе намерен в Егейско море

Археолози считат, че на дъното на Егейско море е открит древногръцкият град Кане, който в предишното е бил значима точна в Пелопонеската война сред Атина и Спарта.

Международният екип от специалисти от няколко години изследва крайбрежията на Турция и Гърция в търсене на историческия град. Древните източните са показвали, че Кане се намира някъде в Егейско море.

Местоположението на острова е било разказано от древногръцкия историк Ксенофон. В текстовете му се казвало, че островът се намирал наоколо до Аргинуските острови, където атиняните побеждават спартанците в края на Пелопонеската война.

Победата им обаче била пирова, защото разразилата се стихия след сраженията попречила на главнокомандващите да спасят бойците, довели до успеха за Атина.

Генералите се върнали сполучливо в града, само че поради това, че не са избавили армията, жителите отсъждат всеки един от тях да бъде екзекутиран.

 Изчезнал остров

Пелопонеската война е основен миг в историята, поради което и напъните по откриването на остров Кане не са били по никакъв начин дребни.

Аргинуските острови през днешния ден са наречени Гарипски острови и се намират на няколкостотин метра от турското крайбрежие. Според античния източник на това място е имало и трети остров Кане.

С помощта на геолози екипът от археолози съумява да изследва полуострова и стига до заключението, че в Античността там е имало натурален мост, свързващ обособените брегова.

На османска карта от XVI век се вижда, че през тази ера полуостровът напълно не е изглеждал като в този момент. Той е бил обвързван със сушата посредством наноси, които са образували стеснен и натурален канал.

Недалеч от този полуостров археолозите намират потънали остатъци от антично пристанище от към 323 година преди Христа. Смята се, че това са част от потопен транспортен съд при Аргинуската борба.

В бъдеще предстоят още проучвания на мореплавателните мрежи в района.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР