Археолози случайно се натъкнаха на меч на 3200 години на

...
Археолози случайно се натъкнаха на меч на 3200 години на
Коментари Харесай

Откриха меч на 3200 години

Археолози инцидентно се натъкнаха на меч на 3200 години на остров Майорка, оповестява в. " Дейли мейл " и Българска телеграфна агенция. Става въпрос за едно от дребното оръжия от бронзовата ера, открити на испанския остров, който е прочут най-много със слънчевия си бряг.

Мечът е открит покрай каменен мегалит, издигнат по време на мистериозна просвета, която процъфтявала на островите Майорка и Менорка през интервала 1000-6000 година прочие Христа.

Археолозите преместили канара и забелязали, че нещо стърчи от земята. След като деликатно отстранили калта и пръстта, изникнал мечът, който е като испански вид на Ескалибур.

" Беше доста изненадващо - съобщи Хауме Дея от екипа. - Не чакахме да попаднем на сходна находка, тъй като в региона към този момент са осъществявани разкопки. "

Мечът е съхранен доста добре, въпреки че е с отчупен връх. Мегалитът е бил плячкосан от античните римляни и други нашественици. На обекта се правят разкопки от 50-те години на предишния век, тъй че никой не очаквал да бъде открита сходна находка.

Експертите допускат, че мечът умишлено е бил оставен край мегалита, за който се счита, че е бил значим набожен и параден обект. Мечът евентуално е бил заровен в земята от аристократ, само че може също да е бил оставен за отбрана, когато въпросната локална просвета е била в крах.

Очаква се мечът скоро да бъде изложен в музея на остров Майорка.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР