Археолози ще броят монетите, открити в гърне на нос Калиакра

...
Археолози ще броят монетите, открити в гърне на нос Калиакра
Коментари Харесай

Откриха гърне с 28 златни и над 860 сребърни монети на нос Калиакра

Археолози ще броят монетите , открити в гърне на нос Калиакра през вчерашния ден. Ръководител на разкоптике е доцент Бони Петрунова - шеф на Националния исторически музей.

" Всеки мечтае да открие гърне с монети, това е класика! ", възкликна археоложката през вчерашния ден, съобщавайки за находката. Тя попада на такова богатство за първи път в цялата си кариера. Доц. Петрунова допуска, че монетите са от времето на Сюлейман Великолепни, само че изследването им занапред следва. Вчера гърнето към момента бе запечатано, както е било намерено, през днешния ден монетите би трябвало да се почистят, прегледат и да се направи опит да се датират, прецизира в. " 24 часа ".

Съкровището е намерено в постройка във вътрешния град на нос Калиакра, която се изследва от няколко години. Преди това на същото място са открити нефритен детайл от колан, и обков за книги.

Доц. Петрунова счита обекта за доста забавен и се надява там да излязат и други артефакти. Може да е било трезор или постройка, където е трупана плячка, допуска археоложката.

След преброяването се откри, че гърнето съдържа 28 златни монети над 860 сребърни и 11 солидни златни обеци, което я прави най значимата находка, откривана в миналото на Калиакра, заяви шефът на Исторически музей в Каварна Пенко Георгиев.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР