Археолози са открили най-ранното свидетелство за употреба на марихуана -

...
Археолози са открили най-ранното свидетелство за употреба на марихуана -
Коментари Харесай

Учени откриха в Китай най-древните следи от ритуална употреба на канабис

Археолози са разкрили най-ранното удостоверение за приложимост на марихуана - в гробище на 2500 години в западната част на Китай, оповестяват АП и Си Ен Ен, базирайки се на обява в сп. " Science Advances ".

Канабисът се култивира като насаждение от хилядолетия, само че историческите или археологически доказателства, показващи по кое време хората са почнали да употребяват растението с най-популярната му през днешния ден цел - за " напушване ", са нищожни. Находката в планината Памир - в регион наоколо до границите на Китай, Пакистан и Таджикистан, се явява най-ранното директно доказателство за използването на канабис от хора поради психоактивните му свойства.
Учени от Китай и Германия са анализирали дървени фрагменти и обгорели камъни, открити в гробището. Резултатите от разбора са посочили следи от тетрахидроканабинол (ТНС) - най-мощното психоактивно вещество в растението.

Авторите на изследването позволяват, че канабисът е бил употребен по време на погребални церемонии, евентуално като метод за другарство с боговете или мъртвите.

Малко евентуално е обаче марихуаната да е използвана по същия метод, както през днешния ден. По-вероятно е растението да е било изгаряно като тамян в затворено пространство, с цел да се отделят пари. Специалисти от изследователския екип от института " Макс Планк " изясняват, че канабисът е бил изгарян върху горещи камъни в дървени мангали. " Това е единственият метод, по който е можело да се пуши канабис преди по-късната поява на тръбната технология ", изясняват експертите. В гробището са открити 10 дървени мангала.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР