Археолози, проучващи местността Тел ел Деир в област Дамиета в

...
Археолози, проучващи местността Тел ел Деир в област Дамиета в
Коментари Харесай

Египетски археолози откриха гробници, амулети и златни украшения в делтата на Нил

Археолози, проучващи местността Тел ел Деир в област Дамиета в делтата на Нил, откриха двадесет гробници от късния интервал на Древен Египет сред към 664 година прочие н. е. и 332 година прочие н. е., заяви Министерството на туризма и на паметниците на културата. Част от гробниците, които евентуално са принадлежали на високопоставени египтяни, са построени от тухли. Други, които са били предопределени за хора от оскъдно родословие, са елементарни ровове.  

" Това е значимо научно и археологическо изобретение, защото ще пренапише историята на Дамиета, " съобщи генералният секретар на Върховния съвет за антиките Мустафа Уазири. Според него тухлените гробници са от интервала на Двадесет и шестата династия, прочут и като Саиски интервал.

Екипът от египетски археолози е намерил златни орнаменти , с които са били украсени телата на умрелите. Декоративните платки изобразяват божествата Изида, Бастет и Хор. Открити са и погребални амулети с разнообразни форми и размери, статуетки, както и канопи - съдове за предпазване на вътрешностите на мумии.

По-рано експедицията се натъкна на гробници от други столетия. Проучването на Тел ел Деир (Хълма на манастира) хвърля светлина върху погребалните традиции на жителите на региона през разнообразни исторически интервали.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР