Археолози откриха стъкленици с френски парфюм в стените на открития

...
Археолози откриха стъкленици с френски парфюм в стените на открития
Коментари Харесай

Френски парфюм в манастирски стени откриха в Созопол

Археолози откриха стъкленици с френски парфюм в стените на открития наскоро феодален манастир " Свети Апостоли " в Созопол.

Парфюмът е открит на нос Созопол, където течаха археологически разкопки върху намиращите се там остатъци от крепостта на феодалния шеф на града Каструм Домини и средновековния манастир " Св. Апостоли ".

Смята се, че манастирът е учреден от деятел Андрей Първозваний. Той слязъл от транспортен съд, приближаващ от Константинопол навръх това място, където по-късно почнал първите проповеди на християнската религия.

По време на разкопките археолозите разкриха църквата на манастира, която е дълга 20 метра и 20 см. и необятна 11 метра. С тези размери тя е най-голямата черква от Средновековните, издигнати и открити до момента на територията на цялото Южно Черноморие, разкри шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

 Руини в Созопол

В оживелите стени на църквата са открити две зазидани в по-късни времена стъкленици. След като стъклениците били извадени от стените и измити, археолози разчели надпис на една от тях " Le Bon ", Paris - 1882.

" Справката в интернет сподели, че се касае за извънредно безценен парфюм. По това време е бил шлагер. Пълна мистерия е по какъв начин този безценен парфюм е попаднал в Созопол и за какво стъклениците са били зазидани в стените на манастира.

Някоя созополска мадама евентуално по този чудноват метод е направила реверанс пред Бог, лишавайки се от най-скъпото си ", допуска проф. Димитров.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР