Археолози откриха скелет на богато облечена жена, която се оказала

...
Археолози откриха скелет на богато облечена жена, която се оказала
Коментари Харесай

Археолози откриха скелет на амазонка, загинала в бой

Археолози откриха скелет на богато облечена жена, която се оказала боец, починала от раните си по време на тежка борба на територията на днешна Армения. Девойката е била едвам 20-годишна, мускулеста, добре е владеела стрелбата с лък и се е била героичен със скитите.

Описанието й подхожда на това, което античните гърци са писали за амазонките.

Уратру е била чест обект на нахлуване от страна на скитите, само че е разполагала с чудесно готова армия, която е отбивала нашествията. Затова набезите на съседите постоянно са приключвали с грабежи по границата. Според археологическите разкопки, жените-воини са били нещо всекидневно и нормално са били положителни в стрелбата с лък.В интервала VI-IX в. пр.н.е на територията на днешна Армения е съществувала страната Уратру, която се е възползвало с от преимуществата на географското си местонахождение. Това е била страна с развита просвета. Жителите й са заимствали изобретенията и достиженията на съседите, защото са контактували с доста страни от Средиземноморието до Индия.

Откритият от арменските учени скелет е на жена с висок веществен и публичен статут. Първоначално археолозите решили, че става дума за аристократка поради скъпите украшения. Подробното изследване, обаче, посочило, че става дума за жена-воин.

Горната половина на тялото й е била мускулеста. Особено мощно са били развити гръдните и делтовидните мускули, които са нужни при стрелбата с лък. Освен това бедрата й са били мощно развити. Учените са достигнали до извода, че тази жена е упражнявала доста, защото мускулатурата й наподобява повече на мъжка. По скелета са открити няколко следи от рани, получени доста преди гибелта й, т.е. тя е воювала сполучливо повече от една година.

Очевидно последната й борба със скитите е имала драматичен свършек. Жената е била ранена в двете бедра, като единият удар е от меч, а другият – от секира. Предполага се, че и тази борба е извоювана от амазонките, защото дамата е заровена с почести и с всичките си украшения./ Блиц

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР