Археолози откриха руините на 5000-годишна гробница на един от шотландските

...
Археолози откриха руините на 5000-годишна гробница на един от шотландските
Коментари Харесай

Скелети, открити в невероятно рядка 5000-годишна гробница в Шотландия

Археолози откриха руините на 5000-годишна гробница на един от шотландските острови Оркни, се споделя в изказване на Националните музеи на Шотландия във вторник.

„ Невероятно рядката “ гробница, която е от епохата на неолита, е била значително унищожена без никакви записи през 19 век, съгласно музея. Само 12 такива гробници са открити в Оркни. Те се считат за „ върхът на неолитното инженерство в Северна Англия “, споделиха от музея.

Гробницата, разкрита след триседмични разкопки, има огромна каменна камера в центъра на камък, който е направена от хора купчина камъни, нормално издигната като маркер за надгробна могила. Каменната камера е заобиколена от шест по-малки стаи.

Археолозите откриха 14 съчленени скелета на мъже, дами и деца в една от по-малките странични стаи, съгласно музея. Бяха открити и други човешки остатъци и артефакти, в това число керамика, каменни принадлежности и костна игла.

„ Запазването на толкоз доста човешки остатъци в една част от паметника е необикновено, изключително откакто камъкът е бил най-много ограбени за строителни материали, " сподели в изказване Вики Къмингс, началник на Училището по история, археология и вяра на университета в Кардиф.

Къмингс управлява разкопките дружно с доктор Хюго Андерсън-Уаймарк от Националните музеи Шотландия.

Гробницата в Холм беше заровена под пасбище. Той е бил значително опустошен в края на 18-ти или началото на 19-ти век, с цел да достави близката селска къща със строителни материали, съгласно музея. През 1896 година синът на фермера се натъкнал на осем скелета, до момента в който копаел в руините. Откритието му беше обявено във вестник The Orcadian.

Откритието от 1896 година подтикна археолозите да търсят в региона.

„ Оркни е извънредно богат на археология, само че в никакъв случай не сме очаквали да открием гробница с подобен размер при толкоз дребни разкопки “, сподели Андерсън-Уаймарк. „ Невероятно е да се мисли, че този в миналото впечатляващ монумент е бил съвсем загубен без никакви записи, само че за благополучие е оживяла задоволително каменна зидария, с цел да можем да разберем размера, формата и структурата на тази гробница. “

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР