Археолози откриха още няколко от прочутите портрети на Фаюм в

...
Археолози откриха още няколко от прочутите портрети на Фаюм в
Коментари Харесай

Нови „портрети от Фаюм” се появиха изпод пясъците на Саккара

Археолози откриха още няколко от фамозните „ портрети на Фаюм ” в пясъците край едноименния оазис, заяви Министерството на туризма и антиките на Египет. Удивителната находка е първата след разкопките на английския археолог Флиндърс Петри в археологическия обект Хавара през 1887 година и на немския археолог Рихард декор Кауфман, който разкри така наречен Гробница на Алин през 1910-1911 година

„ Портретите от Фаюм ” са антични натуралистични погребални портрети, нарисувани върху дъски, които околните поставяли върху мумиите на мястото на лицата на покойниците. Те са присъщи за епохата на Птолемеите и късния Римски интервал. Рисунките принадлежат към традицията на панелната живопис, една от най-високо ценените форми на изкуство в класическия свят.



Източник: Министерство на туризма и антиките на Египет

Фаюм (Shedet на древноегипетски) е град от Старото царство, паметен център, където се е почитал богът на водата Собек, изобразяван с глава на крокодил. По времето на династията на Птолемеите Фаюм приема името Ptolemais Euergétis и се трансформира в център на култа към Александър Велики.

Археолозите изследват археологическия обект Гарза от 2016 година През последния сезон експедицията разкри огромна погребална постройка от античното населено място Филаделфия, основано през 3 в.пр.н.е. като част от плана за селскостопанска рекултивация на Птолемей II Филаделф (309–246 година прочие н. е.).

Погребалният комплекс съдържа голям брой гробни камери, изсечени в скалите и облицовани с дялан камък. Подът в главната структура е украсен с цветна мозайка, наподобяваща шахматна дъска, написа Heratage Daily.



Източник: Министерство на туризма и антиките на Египет

Археолозита извадиха на повърхността богато украсени дървени ковчези в древноегипетски и в древногръцки жанр, керамика, богато украсена дървена кутия и редица портрети.



Източник: Министерство на туризма и антиките на Египет

Екипът откри и скулптура от теракота, изобразяваща богинята Изида-Афродита, в един от дървените ковчези, в допълнение към непокътнат панер с папирусови документи, които са на демотическа и на гръцка книжовност.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР