Археолози откриха на о-в Джърси в Ламанша скални рисунки на

...
Археолози откриха на о-в Джърси в Ламанша скални рисунки на
Коментари Харесай

Най-древните скални рисунки са открити във Великобритания

Археолози откриха на о-в Джърси в Ламанша скални рисунки на 14 хиляди до 23 хиляди години, които са най-древните във Англия, оповестява Българска телеграфна агенция.

На десетте открити каменни плакета са изобразени нереални рисунки. Подобни са намирани в Испания, Португалия, Франция. Принадлежат към Мадленската просвета (късен палеолит - 15-то до 8-о хилядолетие прочие н. е.).

Повечето са пресичащи се линии. Направени са като че ли от повторни нарези, което демонстрира, че камъните може да са имали някакво функционално предопределение. Някои обаче като че ли наподобяват животни, а на една има леке като от охра, изясни Силвия Бело от Националния природонаучен музей.

Тя е изследвала находките с сътрудници от университите в Нюкасъл и Йорк. Плакетите са открити от 2014 година до 2018 година Сега битанските експерти разгласяват резултатите от проучването си.

"Тези фрагменти от гравиран камък са невероятни доказателства за художествена изява в най-отдалечения завършек на Мадленската просвета ", съобщи Шантал Конлър от университета в Нюкасъл.

Културата е кръстена на пещерата Мадлен във Франция, по стените и таваните на която има гравирани монохромни и полихромни рисунки от ерата на късния палеолит. Примери за тази просвета са и рисунките в пещерите Ласко във Франция и Алтамира в Испания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР