Археолози откриха малък Помпей в Югоизточна Франция. Става въпрос за

...
Археолози откриха малък Помпей в Югоизточна Франция. Става въпрос за
Коментари Харесай

Археолози откриха малък Помпей във Франция

Археолози откриха " дребен Помпей " в Югоизточна Франция. Става въпрос за извънреден археологически обект, за " дребен Помпей " на брега на река Рона в Югоизточна Франция, обявиха археолози след откриването на руини от първокласен дом и площад, заяви Франс прес.
 
" Вероятно това са най-впечатляващите разкопки, свързани с древноримската ера, през последните 40-50 години ", разясни ръководителят на екипа Бенжамен Клеман.
 
Открити са руини от цяло предградие на Виен през древноримската ера, като се има поради, че градът се простирал на левия и десния бряг на Рона.
 
Обектът е впечатляващ, защото площта му е близо 7000 кв.м и е в градска среда, а това е огромна необичайност, и също така се отличава с разнообразието на откритите в рамките му находки, които са съхранени в доста положително положение.
 
" Вследствие на няколко поредни пожара локалните поданици побягнали и регионът се трансформирал в дребен Помпей ", разясни Клеман. Срутили се първият етаж, покривът и терасата на първокласен дом с градина, който датира от втората половина на 1-ви век и е кръстен Къщата на вакханалиите, защото на мозайка са изобразени вакханки и сатири, които са обкръжили бога Бакхус. Срутените етажи са съхранени, мебелите са изоставени на място.
 
Археолозите са на мнение, че домът с неговите балюстради, мозайки и мраморни плочи е принадлежал на търговец от Изтока.
 
" Ще можем да създадем възстановка на дома от основите до покрива му, както в Помпей и Херкулан ", увери Клеман.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР