Археолози откриха гърне с монети на нос Калиакра, а днес

...
Археолози откриха гърне с монети на нос Калиакра, а днес
Коментари Харесай

Археолози откриха гърне пълно с монети


Археолози откриха гърне с монети на нос Калиакра, а през днешния ден стартира тяхното преброяване. Находката бе записана през вчерашния ден. Ръководител на разкоптике е доцент Бони Петрунова - шеф на Националния исторически музей.

„ Всеки мечтае да открие гърне с монети, това е класика!”, възкликна археоложката през вчерашния ден, съобщавайки за находката.

Тя попада на такова богатство за първи път в цялата си кариера. Доц. Петрунова допуска, че монетите са от времето на Сюлейман Великолепни, само че изследването им занапред следва.

Вчера гърнето към момента бе запечатано, както е било намерено, през днешния ден монетите би трябвало да се почистят, прегледат и да се направи опит да се датират. Съкровището е намерено в постройка във вътрешния град на нос Калиакра, която се изследва от няколко години.

Преди това на същото място са открити нефритен детайл от колан, и обков за книги. Доц. Петрунова счита обекта за доста забавен и се надява там да излязат и други артефакти, написа Блиц. Може да е било трезор или постройка, където е трупана плячка, допуска археоложката.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР