Археолози откриха части от северните крепостни стени на антична Сердика

...
Археолози откриха части от северните крепостни стени на антична Сердика
Коментари Харесай

Откриха уникални находки при Северната порта на Сердика

Археолози откриха елементи от северните крепостни стени на антична Сердика на столичната улица “Екзарх Йосиф “. Открит е непокътнат сектор от главната крепостна стена, както и от външната втора крепостна стена, наречена протеихизма, която е извънредно добре съхранена с дължина към 30 м, а височината тук-там е към 2.5 м.

"В момента се прави изследване на културно-историческото завещание на ул. “Екзарх Йосиф “ в границите на частен терен. Сердика е била доста крепко укрепена, като системата от укрепителни стени стартира да се построява още през ӀӀ век. Проучванията се управляват от археолози, а притежателят е длъжен да резервира и експонира археологическите структури в план. ", разяснява зам.-кметът Тодор Чобанов при инспекция на място на археологическите изследвания.

При изследването на обекта са открити матрица за сечене на монети от времето на император Септимии Север, дрънкулка на Ерос с факла, патера (релизиозен съд с ръкохватка, с глава на прасе) и други, които ще бъдат изложени в Музея за история на София.

С финансиране от Столичната община тази година продължава работата на Неолитното селища в Слатина, където са открити едни от най-големите жилища от неолитния интервал с площ към 300 кв.м. Работи се и по експедицията край софийското село Мировяне, където се намира една от най-известните римски вили с солидна крепостна стена. Продължава и изследването към Кремиковския манастир – една от светините на Софийската мала света гора, който евентуално се датира от 14-15 век.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР