Археолози откриха 300-метрова отсечка от акведукт, датиращ от периода на

...
Археолози откриха 300-метрова отсечка от акведукт, датиращ от периода на
Коментари Харесай

Откриха 300-метров акведукт от периода на Втория храм в Йерусалим

Археолози откриха 300-метрова права от акведукт, датиращ от интервала на Втория храм в Йерусалим, оповестява Българска телеграфна агенция. Това е най-дългият непрестанен сектор, откриван в града, заяви Израелската работа за антики.

Водопроводът беше открит в южния йерусалимски квартал Гиват Хаматос преди планувано градоустройствено разширение.

" Акведуктите за преместване на вода към Йерусалим описват историята на града ", сподели директорката на Службата за антики Ели Ескосидо. " Изграждането им е изисквало големи бюджети, положителни инженерни знания и всекидневна  работа. Те са доказателства за славните дни на Храма, за разрушаването на града и построяването му след разрушаването на Храма и в дните на Елия Капитолина – като град за образец. "

Ръководителите на разкопките Офер Шион и Ротам Коен обясниха, че акведуктът е бил издигнат, с цел да придвижва вода от по-далечно разстояние, защото главният водоизточник на Йерусалим, изворът Гихон, не можел да отговори на потребностите на възходящия брой поданици и поклонници. Те споделиха, че хасмонейският цар Ирод е построил два комплицирани акведукта за Йерусалим, които са измежду най-големите и най-сложните водопроводни уреди в Израел. Системата събира изворна вода в региона на Витлеем и я трансферира в Йерусалим, като се възползва от топографията, законите на гравитацията и огромните водни басейни.

" Горният акведукт " пренасял вода до Горния град – регионът на сегашните еврейски и арменски квартали на Стария град. А " Долният акведукт " пренасял вода непосредствено до храма. Според Шион и Коен Горният акведукт траял да се употребява, даже откакто римляните унищожават Втория храм през 70 година сл. н. е. Римският 10-ти легион " извърши обширни поправки в него и повдигна античното равнище с половин метър ". " Намерихме към 25 монети, разпръснати на релативно равни дистанции. Според нас това не е инцидентно – тъкмо както е днешната процедура, монетите са били сложени там за шанс. "

Кметът на Йерусалим Моше Лион сподели, че градоустройствените проекти на Гиват Хаматос ще бъдат съобразени с новото изобретение. " Йерусалим е град с преплетено минало и бъдеще. Община Йерусалим е щастлива да открие, че при строителството на три учебни заведения в Гиват Хаматос, които ще допринесат за образованието на бъдещото потомство, получихме привет от предишното – акведукт от времето на Втория храм ", сподели Лион.

" Ръстът на развиването, който ще способства за бъдещето на Йерусалим, също изисква запазването на неговото славно минало. Ето за какво се съгласихме със службата за антики, че планирането ще бъде осъществено в цялостна съгласуваност и с желание за запазването на акведукта, който ще бъде интегриран в плана ", добави той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР