Археолози от университета Станфорд“ откриха най-старата бира в света, съобщава

...
Археолози от университета Станфорд“ откриха най-старата бира в света, съобщава
Коментари Харесай

Откриха най-древната бира в света

Археолози от университета „ Станфорд “ откриха най-старата бира в света, оповестява BBC. Находката, която може би е на над 13 000 години, е открита в праисторическа пещера покрай Хайфа, Израел.


Учените проучвали траурен комплекс на полуномадско племе ловци, когато се натъкнали на останки от алкохол в един античните съдове.

До момента се предполагаше, че варенето на бира е почнало преди към 5 000 години. Новото изобретение освен може да преобърне историята на пивото, само че може да се окаже, че то не е второстепенен артикул на правенето на самун, както се предполагаше досега.

Археолозите не могат да кажат кое е първото – хлябът или бирата, само че се допуска, че пивото е било варено, с цел да се употребява за ритуални действия в памет на мъртвите.

Учените желали да открият с какви растения са се хранели хората от племето Натуфиан, които са живели сред Палеолита и Неолита, когато ненадейно се натъкнали на следи от алкохол, изработен от пшеница и ечемик.

Разбира се, макар че процесът на ферментация се е запазил, специалистите настояват, че античната бира не е била толкоз мощна колкото актуалното питие.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР