Археолози от Националния исторически музей откриха следи от първите гръцки

...
Археолози от Националния исторически музей откриха следи от първите гръцки
Коментари Харесай

Археолози откриха следи от първите гръцки заселници по Западното Черноморие

Археолози от Националния исторически музей откриха следи от първите гръцки заселници по Западното Черноморие.

Това се е случило по време на шестата експедиция в рамките на ранновизантийския град Хрисосотира край Черноморец, просъществувал от средата на V до началото на VII век.

Археолозите са проучили четири нови жилищни здания в южния бранш на града. Намерени са редки монети и керамични съдове от Късната древност.

Изненадата за екипа тази година е бил откритият слой с материали от Архаичната ера - VII - VI в. Пр. Хр. Открити са десетки фрагменти от рисувани керамични съдове, дело на първите гръцки заселници в тази част на Черноморието.
 Откриха златни монети от V век в Девня
Откриха златни монети от V век в Девня

Открити са 14 златни монети, които датират от времето на император Теодосий II (408-450) и брачната половинка му Елия Евдокия

Сред находките са и бронзови стрели монети, предхождащи първите гръцки монети на Аполония Понтика, както и гръцка бронзова стрела от VII в. прочие Хр.

Бронзовите стрели-монети са тип домонетна форма. Преди да стартира сеченето на монети, разменни средства в Аполония и близката местност са били бронзовите стрели. Наличието им на полуострова са причина да се търси храм на някое от гръцките божества, тъй като те са били оставяни и като блага при олтара на боговете, оповестяват от НИМ.

Специалистите по антична керамика припомнят, че вносна източногръцка керамика е открита и в археологически обекти отвън градското ядро на Аполония Понтика (днешен Созопол). Находки от този вид са открити при подводни археологически разкопки край сегашен Китен, както и Атия. Източногръцка керамика е открита и в региона на Бургаския залив.

Почти липсват данни за разпространяване на йонийска керамика от VII-VI в. прочие Хр. в другите елински полиси по Българското Черноморие.

Разпространението на вносна източногръцка керамика в археологически обекти от вътрешността на Тракия е извънредно рядко. Този вид керамика се открива в региони в непосредствена непосредственост до Черноморското крайбрежие и по поречието на огромните реки, свързващи Тракия с Егея (Карнобат, Ямбол, Стара Загора, Копривлен).

Най-късните следи за обитаване на полуостров Хрисосотира са от XIII-XIV век, когато регионът e под контрола както на Византия, по този начин и на българското царство.
 Открихме неповторими монети на цар Иван Асен II, удовлетворен проф. Овчаров
Открихме неповторими монети на цар Иван Асен II, удовлетворен проф. Овчаров

До момента те са 28
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР