Археолози, които търсят от години останките на тайнствената Мона Лиза,

...
Археолози, които търсят от години останките на тайнствената Мона Лиза,
Коментари Харесай

Мона Лиза погребана в пода на църква?

Археолози, които търсят от години останките на тайнствената Мона Лиза, въодушевила Леонардо да Винчи за основаването на най-прочутата картина в историята на човечеството, са се натъкнали на скелет.

Според откривателите е изцяло допустимо той да принадлежи на тайнствената брюнетка, която се усмихва загадъчно от платното на Леонардо.

Скелетът е бил изкопан в манастир във Флоренция, където археолозите съгласно данни, разкрити от тях, са очаквали да намерят останките на Лиза Джерардина дел Джокондо.

Заради семейството на дамата картината „ Мона Лиза ” е известна и като „ Джокондата ”. Тази жена е считана за модела, който е въодушевил да Винчи.

Като огледали нейния череп и таза на откритите остатъци, археолози и антрополози от университета в Болоня стигнали до извода, че те принадлежат на жена.

 череп

Има потребност обаче от доста спомагателни проучвания, с цел да се дефинира дали в действителност този скелет принадлежи на жена, живяла по времето на дел Джокондо.

В манастира във Флоренция се пазело удостоверение за нейната гибел. Джерардина е живяла през последните няколко години от живота си във Флоренция, откакто мъжът й умрял.

В документите за гибелта й се загатва, че под пода на църквата са заровени останките на Джерардина. Антрополозите ще съпоставят костите от скелета с костите на децата на дел Джокондо, които са заровени в друго гробище.

Учените се надяват да възстановят лицето на починалата, с цел да схванат дали това в действителност е Мона Лиза, както е нарисувана на известната картина.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР