Археолози изчислиха точната възраст на гробницата на Христос в Йерусалим.

...
Археолози изчислиха точната възраст на гробницата на Христос в Йерусалим.
Коментари Харесай

Пресметнаха възрастта на гробницата на Христос в Йерусалим

Археолози пресметнаха точната възраст на гробницата на Христос в Йерусалим. Гробницата в храма " Възкресение на Исус Христос " в Йерусалим, където се допуска, че той е бил заровен, се оказва издигната по времето на император Константин Велики. Това значи 300 години след разпъването на Исус Христос на кръста, написа научно-популярното издание National Geographic, представено от БГНЕС.
" Интересно е, че проби от цимента, открити от нас в тази гробница, освен помогнаха да бъдат открити следи от най-първия ѝ вид, само че и потвърдиха, че тя на няколко пъти е била обновявана и преустройвана през последните епохи ". Това сподели Антония Моропулу от Националния софтуерен университет в Атина, която управлява разкопките.
Според легендите, гробницата на Христос е била открита при започване на четвърти век от императрица Елена - майката на първия християнски император на Рим – Константин. По-късно към гробницата е бил издигнат храмов комплекс, който е просъществувал седем века, до момента в който не е бил опустошен от арабските завоеватели при започване на XI век. Това е станало мотив за Първия кръстоносен поход през 1095 година. След завладяването на Йерусалим, кръстоносците възстановили част от комплекса и построили храма " Възкресение на Исус Христос " във типа, в който е стигнал до нас. Дълго време се е считало, че първичната крипта е била унищожена. Миналата година обаче археолози, по време на реституция на храма, разкрили надгробен камък, подложен през 1555 година, а под него - още една по-древна плоча и останките от основата.
Учените решили да датират това оборудване. Те разкрили няколко фрагмента от строителния разтвор, употребен за скрепяване на камъните от основата и античната плоча. Те създали разбор на времето на полуразпад на радиоактивните детайли в пясъка и по този интервал на полуразпад са открили, че гробницата е била построена към 345 година от н. е. Това е времето на ръководство на Константин и неговите синове Константин Втори и Констанций Втори. Според археолозите, това е сериозен мотив в интерес на това, че гробницата фактически може да е издигната от император Константин и неговата майка. Учените акцентират, обаче, че за момента няма никакви доказателства, че в пещерата, скрита под камъка, е бил заровен Христос.
Голяма част от пещерата остава заровена под камъните на първичната гробница и по-късни късни здания, издигнати през Средновековието. Учените се надяват по-нататъшни проучвания на артефактите да оказват помощ за изясняване на въпроса дали в действителност в гробницата е бил заровен Христос, както и други елементи, като да вземем за пример какъв брой постоянно е бил разрушавана и възстановявана за седемнадесет века.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР