Археолози и вулканолози са в спор относно разкопките в античния

...
Археолози и вулканолози са в спор относно разкопките в античния
Коментари Харесай

Учени спорят за разкопките в Помпей

Археолози и вулканолози са в спор по отношение на разкопките в античния римски град Помпей, заледен във времето след изригването на вулкана Везувий през 79 година прочие Хр.

Това историческо събитие " ни запознава  не единствено с елементи по отношение на живота на античните римляни, само че също по този начин ни дава и интересни данни, свързани с вулканите ", твърди Роберто Скандоне, професор по вулканология в университета в Рим, предава уеб страницата artnet.com.  

" Тези археологически и исторически сведения ни обезпечават неповторим взор върху живота и гибелта на хората от Помпей. Това е нещо, с което други археологически обекти не могат да се похвалят.  Поради тази причина е извънредно притеснително, че останките от лавата  се унищожават за сметка на разкопките ", продължава той.  Вулканолозите настояват, че археологическите разкопки са пагубни за вулканичната просвета, като характеризират работата на сътрудниците си учени като нищо друго с изключение на акт на вандализъм. Везувий се счита за един от най-опасните вулкани в света, защото в региона му живеят към 3 милиона души.

Разкопките в античния град Помпей стартират още през 1700 година и към момента не престават да се откриват невероятни артефакти, свързани с античния живот.  Вулканолозите обаче също са създали изследвания и са стигнали до значими изводи, като да вземем за пример това, че хората в Помпей са умрели от пирокластичен поток, което представлява смъртоносна композиция от магма, гореща пепел и газове.  Изучаването на вулканичната интензивност може да помогне на учените да запазят района и неговите поданици от бъдещи изригвания. 

Роберто Скандоне също по този начин е изпратил и писмо до италианския министър на културата Алберто Бонизоли, в което го моли да обезпечи ограничения за запазването на вулканичните депозити и  също по този начин да насърчи археолозите да работят по-отговорно.

Масимо Осана, генералният шеф на плана за Помпей, твърди, че археолозите работят в съдействие с вулканолозите, тъй че да могат и двете страни да работят необезпокоявано.
 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР