Археологическо проучване на западната стена на древния Алмус представиха в

...
Археологическо проучване на западната стена на древния Алмус представиха в
Коментари Харесай

Представиха пред ломчани нови артефакти от античния Алмус

Археологическо изследване на западната стена на античния Алмус показаха в град Лом. Проявата минава под мотото „ Изкуството да споделяме ” и се организира в Историческия музей на града при огромен интерес на възпитаници, публицисти и жители. Тази изява е отдадена на Европейските дни на културното завещание.
Директорът на музея Даниела Замфирова изрече признателност за поддръжката на Община Лом и описа за изключителната значимост на разкопките за града. Тя уточни, че археологическите изследвания ще дадат скъпа информация за хронологията и вътрешната планировка на археологическия обект. Научният началник на обекта доктор Юлий Емилов – основен помощник в СУ „ Св. Климент Охридски”, заместник-ръководителят Валери Стоичков – организатор на отдел „ Археология” в Историческия музей в Лом и Владислав Живков от Националния археологически институт при Българска академия на науките, показаха в детайли резултатите и изводите от направените изследвания. Специалистите демонстрираха находки, открити от тях по време на изследванията на античната цитадела това лято.
Античната цитадела Алмус се намира в квартал Калето в град Лом. Представлява римски кастел с обща дължина на крепостната стена от към 200 метра и повърхност 4.1 хектара. Според исторически източници, укреплението датира от началото на II век. Смята се, че е имало речно пристанище, обслужващо военния флот и комерсиалните кораби.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР