Археологическият комплекс "Свети Никола" и крепостта "Ситан кале" влизат в

...
Археологическият комплекс "Свети Никола" и крепостта "Ситан кале" влизат в
Коментари Харесай

Комплекс "Свети Никола" и крепостта "Ситан кале" влизат в списъка на забележителностите на Банско



Археологическият комплекс "Свети Никола " и крепостта "Ситан кале " влизат в листата на забележителностите на Банско. Обектите се намират в местностите Свети Никола и Калята в Пирин.

Благодарение на напъните, откритията и свършеното от археолозите и локалните управляващи, двата археологически обекта са на път да се трансфорат в забавни туристически атракции и да заемат трайно място в листата на многочислените забележителности на пиринския курорт.

"Продължаваме изследванията на двете укрепени планински селища в местностите Свети Никола и Калята. Проучвания на археологическия комплекс "Свети Никола " се вършат към този момент 10 години, разкрита и възобновена е раннохристиянска базилика от края на четвърти и началото на пети век. Голяма част от некропола, принадлежащ към църквата, също е оголен ", споделя научният началник на археологическите изследвания Владимир Баряков, който е и организатор в Музейния комплекс в Банско, пред Българска телеграфна агенция.

Материалите съгласно археолозите в района изобилстват - има както керамика, по този начин и въоръжения, оръдия на труда, украшения, монети. "Монетите в действителност са най-благодатната част за археологията - поради опцията, която дават за датирането на обекта ", разяснява Баряков.

„ По монетния материал, открит в местността Свети Никола, можем сигурно да кажем, че това е населено място с извънредно огромна дълготрайност на живота - от четвърти век преди Христа до края на17-и и началото на 18-и век, без спиране, означи археологът. По думите му мястото е прелестно, доста плодородно “, счита специалиста.

Специалистите са безапелационни, че археологическият комплекс "Свети Никола " е извънредно забавен в научно и културно отношение обект, а неговата реституция, консервация, експониране и обезпечаване на налична среда го трансформират в забележителна туристическа атракция.

Крепостта "Ситан кале " е същият вид населено място, изясни Баряков. „ До момента сме разкрили напълно цитаделата, която е под формата на триъгълник с две кръгли кули в североизточния и северозападния ъгъл и една многоъгълна в южната част на укреплението. Със сигурност досега се обрисува, че става дума за населено място, в което е имало живот и е съществувало през интервала сред втори век след Христа и 17-18 век, сподели археологът. От една страна това опровергава досегашната легенда, че крепостта "Ситан кале " е издигната за отблъскването на турския завоевател, тъй като дебелината на крепостните стени е два метра “, разяснява Баряков.

„ Това са селища в предпланината, построени постоянно наоколо до вода, където има целогодишно течаща вода, което е най-важното за основаването на едно населено място. Това са и два от пътищата за прекосяване от Северен към Южен Пирин, към днешния Сандански, към Мелник и защитата на тези проходи и пътища е била доста значима. Даже имаме подозрения, че те са играели ролята както на пропускателен пункт, по този начин и на митница “, добави Баряков.

По думите му съображение за сходен извод дават откритите в местността Свети Никола два моливдовула - това са печати, носени от хората, които са желали вероятно да преминат през този проход. Единият демонстрира задоволително ясно, че селището е играло доста огромна роля в древността, тъй като печатът е от финансовия министър на Византия, разяснява археологът. Освен изброените находки археолозите са разкрили в региона и огромно количество стъклени предмети. "Стъклото в този интервал е към момента с цената на златото, става дума за 1-2 век след Христа, тъй че всички тези материали приказват задоволително красноречиво за огромния разцвет и финансово богатство на хората, които са населявали тези прелестни селища ", уточни Владимир Баряков.

„ В момента имаме регистрирани над 100 археологически обекта, три от които са проучени напълно, а в този момент продължава изследването на тези две укрепени селища, добави той. Работата на археолозите от Банско и това лято ще стартира при започване на юли. По-рано тук не може да се работи, въпреки всичко обектите са високо в планината - единият е на 1100 м, а другият - на 1300 метра надморска височина. В момента на някои места към момента белее сняг, по тази причина е по-късна и датата за началото на разкопките, които не престават до първи сняг. Хората, които се ангажират за работа, са главно възпитаници и студенти, най-много от Банско. Това е метод както за създаване на трудови привички, по този начин и за възпитаване в родолюбие “, уверен е Владимир Баряков.

"Идват младежи с разнообразни привички, разнообразни ползи и специалности, само че в края на краищата всички остават влюбени както в историята, по този начин и в археологията. И човек не може да не е горделив от това, което предава и дава на тези бъдещи наследници на прелестната долина ", разяснява ръководителят на екипа.

Средствата за археологическите изследвания се обезпечават както от община Банско, по този начин и от Музейния комплекс в града. "Вече 30 години се работи без спиране, финансово постоянно сме били обезпечени и държим финансирането да бъде от общината, тъй като по този начин всички находки остават за Музейния комплекс в Банско, в отдел "Археология ". Голяма част от тези полезности са показани в експозицията на историко-етнографския музей "Радонова къща " ", сподели още Баряков.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР