Археологическите разкопки на Хераклея Синтика се предвижда да започнат в

...
Археологическите разкопки на Хераклея Синтика се предвижда да започнат в
Коментари Харесай

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика ще започнат в началото на юли

Археологическите разкопки на Хераклея Синтика се планува да стартират при започване на юли, сподели ръководителят на обекта доцент доктор Людмил Вагалински.

Предстои да бъде разкрита западната част на централния площад на античния град. За задачата са обезпечени средства от Община Петрич, на чиято територия се намира обекта.

Откриха две мраморни статуи при разкопките в античния град Хераклея Синтика

Очаква се финансиране и от Министерството на културата, уточни доцент Вагалински. С тези средства археолозите ще могат да работят към два месеца и половина. Като продължителност не е доста, само че ще се мъчим да извадим оптималната информация за този интервал, добави ръководителят на разкопките.

Хераклея Синтика е един от четирите обекта на Исторически музей - Петрич, които притеглят туристи. Само през предходната година, с цел да прегледат античния град тук са пристигнали тридесет хиляди гости от целия свят, описа за Българска телеграфна агенция шефът на музея доктор Сотир Иванов.

Реално броят им е доста по-голям, защото музеят предлага и комбинирани билети за четири обекта, един от които е Хераклея Синтика. Самият музей, с всичките си обекти, е посетен от осемдесет хиляди души през 2019 година, уточни доктор Иванов.

Тази година разкопките ще се опитат да разкрият форума на Хераклея Синтика. Предстои да бъде разкопана западната част, тъй че централният площад да бъде експониран в неговата целокупност, изясни още доктор Сотир Иванов. Самият град е ситуиран на повърхност от към 10 квадратни километра и тук опциите за археологически изследвания, реституция, консервация и експониране са големи, добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР