Археологическите разкопки край Благоевград при трасето на магистрала Струма трябва

...
Археологическите разкопки край Благоевград при трасето на магистрала Струма трябва
Коментари Харесай

Банов: Разкопките край Благоевград при трасето на „Струма” трябва да продължат

Археологическите разкопки край Благоевград при трасето на автомагистрала " Струма " би трябвало да продължат, счита министърът на културата Боил Банов. Ето какво разяснява той в " Седмицата " на Дарик пред Кирил Вълчев.
 
Попитан дали има нещо, което да постанова автомагистралата да обикаля, той изясни: " Това ще кажат специалистите. Със сигурност има една гробница, която е доста скъпа. Със сигурност тя може да остане на мястото си, може и да се реалокира с 20 метра встрани - въпрос на експертно решение. Градът, за който приказваме, е развъртян оттова нагоре. Много по-важно за мен като министър на културата е да продължат разкопките, тъй като този град ще бъде неповторим. Ако това, което виждаме долу в периферията, върви и нагоре, там ще излязат забавните неща ".

   
Дали е по-лесно да се реалокират разкопките или автомагистралата да заобиколи, министърът счита: " Всичко е допустимо, въпрос на ясна експертиза, по-късно могат да се вземат решения. За мен това е вторичен въпрос. За мен е значимо дали това в действителност е градът. Важно е да се качат нагоре и разкопките, с цел да стартира да излиза същината. Тук има една гробница, която в действителност съставлява полезност. Да, има способи и технология, тя да бъде преместена и да остане на същото място, само че на 20 метра, с цел да не се цепи автомагистралата. Има опция да мине и автомагистралата, само че тези решения ще подадат специалистите. Моята работа е политически да поддържа техните мнения ".
 
Шест-седем пъти се е ускорила работа на Института за паметниците на културата, регистрира министър Боил Банов. Той обаче призна, че министерството се оказало импровизирано за тези темпове на работа: " Аз мисля, че процесът към този момент е урегулиран. За да съм сигурен, че всичко е наред, съм взел подписа при мен и подписвам персонално аз, проследявам всяка кореспонденция. В момента през мен минават към 50 преписки дневно, като аз не ги разписвам просто ей по този начин, а би трябвало да ги изчета, с цел да не пропусна нещо. В Министерството на културата има над 500 насъбрани. Имам две седмици, в които ще ги смъква до нула.

 
В такава степен институтът стартира да работи интензивно, нападателно, както би трябвало да бъде, в такава степен стартира да подава и да позволява неща всекидневно! Нашият екип в Министерството на културата е по-малък, в този момент вършим нужната метаморфоза, привикваме хора и от други служби, назначаваме още хора, с цел да можем да поемем този поток. Но мисля, че до края на юни ще бъдем подготвени. Ще вървим към този момент дружно - като влизат 50-60 от института, ще излизат незабавно до няколко дни и от нас. Ключова задача ми е паметниците на културата, свръх задачата е този голям брой монументи, които са просто декларирани с краткотраен статут, който е от преди 50 години, а в същото време не дава на опция на притежателите да аплайват по стратегии, пази ги охранява ги. Забавени процеси от 40-50 години, сложили сме си цел аз и моят екип и сътрудниците от института в границите на този мандат, когато приказваме за проблеми в културното завещание, то да бъдат по какъв начин да съхраним нещо или по какъв начин да накажем някой, който си разрешава да направи нещо нерегламентирано, а не да приказваме за един батак ".
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР