>Археологически музейбул. Мария Луиза N410 коментара за Археологически музейНа 5

...
>Археологически музейбул. Мария Луиза N410 коментара за Археологически музейНа 5
Коментари Харесай

Откриват нова изложба в Археологическия музей

 >  Археологически музейбул. " Мария Луиза " N41

0 коментара за Археологически музей На 5 септември (четвъртък) 2019 година, в 16.00 ч., в зала " Север “ на Археологически музей – Варна, ще се открие изложбата " 1968 - от първа ръка “. Събитието е част от дейностите по план " Годината, която промени всичко: Чехословакия и Европа през 1968 “, по който е сътрудник отдел " Най-нова история “ към РИМ – Варна. Изложбата ще остане във Варна до 30 септември.

Проектът е финансиран  по стратегия " Европа за жителите “ на Европейския съюз, направление " Европейска памет за предишното ". Водеща организация е Университетът " Коменски “ в Братислава (Словакия).  Освен варненския музей, сътрудници на Братислава са университетите във Виена (Австрия), Загреб (Хърватска) и Болоня (Италия), Института за национална памет в Талин (Естония), Библиотеката в Михаловце (Словакия), обществото " Св. Якоб “ в Словакия. Целта на плана е да означи, напомни и в допълнение изследва събитията по време на Пражката пролет в Чехословакия през 1968.  Координатори на плана за Регионален исторически музей – Варна са Златка Антова и Велина Костадинова – уредници в отдел " Най-нова история “.

Три серии фотодокументални табла показват снимков и документален материал, обвързван със събитията по време на Пражката пролет в Чехословакия, както и предисторията им (повече от 12 месеца назад). Организатор е Университетът " Коменски “ в Братислава.  Стотици фотоси, както и непубликувани и непознати исторически документи от словашки и задгранични архиви показват хора и моменти от историята на 1968 година, освен в Словакия, само че и в цяла Европа. Включени са и персонални документи на участници в събитията от Варна.

Значителна част от фотосите в изложбата са от наследството на Антон Шмотлак (1920-1979), който дълги години е професионален сценичен фотограф, само че огромна част от работата му показва подиуми от всекидневния живот от 50-те и 60-те години на ХХ в.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР