Археологически екип на Националния исторически музей приключи разкопките за сезона

...
Археологически екип на Националния исторически музей приключи разкопките за сезона
Коментари Харесай

Ивайло и Маргарита откриха уникална находка край Балък дере, която разкрива много от историята ни

Археологически екип на Националния исторически музей завърши разкопките за сезона на късноантичната и средновековна цитадела в местността Балък дере до ивайловградското село Хухла, известна в района и под името Родостица. През ХI-XII в. византийският император Алексий Комнин (1081-1118) преустройва единствено залата на постройката и я употребява като база във войната с норманите. Проучванията под управлението на Ивайло Кънев и Маргарита Попова на неповторима по своята величина постройка, на която експертите се натъкват още през 2013 година, ще продължат идния сезон с финансовите запаси на НИМ и цялостната поддръжка на Община Ивайловград до цялостното откриване на този монумент на културата без аналог до момента, заяви шефът на музея проф. Божидар Димитров. След това ще се подхващат ограничения за неговото уместно експониране и социализиране, написа в. Монитор.

Още при започване на разкопките се открива, че археолозите са попаднали на забележителна по своите размери постройка, чиито пространства имат дебелина на зидовете 0,9 метра и са съхранени до 2,40 метра на височина, измазани са от вътрешната страна с тънък бял хоросан и са застлани с добре обработени плочи. На юг от постройката се обрисува „ огромен двор” с широчина 15 метра, който сходно на пространствата е затрупан с плочник. Важни за изследванията се оказват резултатите от предходния и този археологически сезон, които откриват, че „ огромният двор” в действителност е обширна зала – част от представителна постройка, която е претърпяла няколко реконструкции. Окончателните размери на целия комплекс към момента се доизясняват, тъй като не е разкрита цялата дължина на постройката. До този миг са проучени 35 метра от нея на дължина и 15 метра в широчина.

Най-значимото изобретение е от 2014 година, когато археолозите намират групова монетна находка от билонови (сплав от злато и сребро) монети на византийския император Алексий Комнин.

При археологическите разкопки са извадени на бял свят още мраморни колони, елементи от мраморна обшивка, предмети на бита, коланни приложения, голям брой монети, фрагменти от църковна утвар – общо към 400 експоната (само от сградата), които могат да се видят във витрините на НИМ в София и в Общинския исторически музей в Ивайловград.

Какви функционалности е изпълнявала и на кого е принадлежала представителната постройка към този момент остава незнайно. Фактите сочат, че тя е издигната при започване на VI в. и е унищожена от славяни и авари през първата половина на VII в.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР