Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) приключи разкопките -

...
Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) приключи разкопките -
Коментари Харесай

НИМ приключи разкопките на уникална сграда

Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) завърши разкопките - сезон 2017 година на късноантичната и средновековна цитадела в местността „ Балък дере”, до Ивайловградското село Хухла, известна в района още и под името "Родостица ". Екипът се управлява от гл.уредник Ивайло Кънев и уредникът от НИМ Маргарита Попова.

Тази година продължи изследването на постройка, открита през 2013 година Още при започване на разкопките се откри, че археолозите са попаднали на неповторима по своите размери постройка, чиито пространства имат ширина на зидовете 0,9 м и са съхранени във височина до 2,40м, измазани от вътре с тънък бял хоросан и са застлани с добре обработени плочи. На юг от постройката се обрисува „ огромен двор” с ширина 15м, който сходно на пространствата е засталан с плочник. Важни за изследванията се оказаха резултатите от археологическите сезони 2016 г.-2017г., които откриха, че „ огромният двор” в действителност не е двор, а огромна зала и е част от значима представителна постройка, която е претърпяла няколко реконструкции. Окончателните размери на целия комплекс към момента се доизясняват, тъй като не е разкрита цялата дължина на постройката. До този миг има проучени 35м. от нея и 15м. в ширина.



Най-значимото изобретение бе направено през 2014 година, когато археолозите се натъкнаха на групова монетна находка от билонови (сплав от злато и сребро) монети на византийския император Алексий Комнин (1081- 1118 г.). При археологическите разкопки бяха открити още мраморни колони, елементи от мраморна обшивка, предмети на бита, коланни приложения, голям брой монети, фрагменти евентуално от църковна утвар - общо към 400бр. експоната (само от сградата), които могат да се видят във витрините на НИМ-гр. София и в Общинския исторически музей - Ивайловград.

Какви функционалности е изпълнявала и на кого е принадлежала представителната постройка към този момент остава незнайно. Фактите сочат, че тя е издигната първоначално наVI в. и е унищожена от славяни и авари през първата половина на VII в. През ХI-XII в. император Алексий Комнин преустройва единствено залата на постройката и я употребява като база във войната с норманите. Проучванията ще продължат с финансовите запаси на Националния исторически музей и цялостната поддръжка на община Ивайловград до цялостното откриване на този несравним и без аналог монумент на културата. След това ще се подхващат ограничения за неговото уместно експониране и социализиране.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР