Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) приключи разкопките за

...
Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) приключи разкопките за
Коментари Харесай

Разкопките на сградата в крепостта Балък дере приключи

Археологически екип на Националния исторически музей (НИМ) завърши разкопките за тазгодишния сезон на късноантичната и средновековна цитадела в местността " Балък дере ", до Ивайловградското село Хухла. Крепостта е известна в района още и под името " Родостица ". Екипът се управлява Ивайло Кънев и Маргарита Попова.

Сградата беше открита още през 2013 година Тази година изследването на постройката продължи. Още при започване на разкопките археолозите са попаднали на неповторима по своите размери постройка, чиито пространства имат ширина на зидовете близо метър и са съхранени във височина до 2,40м.

 Снимка 308819
Източник:

Самите пространства са измазани от вътре с тънък бял хоросан и са застлани с добре обработени плочи. На юг от постройката се обрисува " огромен двор " с ширина 15м, който сходно на пространствата е засталан с плочник, през последния археологически сезон откриха, че това е била огромна зала и е част от значима представителна постройка, която е претърпяла няколко реконструкции.

Все още не е разкрита цялата дължина на постройката и окончателните размери на целия комплекс към момента се доизясняват.

През 2014 година археолозите се натъкнаха на групова монетна находка от билонови, сплав от злато и сребро, монети на византийския император Алексий Комнин (1081- 1118 г.). Това е най-важната част от археологическите находки в този комплекс.

 Снимка 308823
Източник:

При разкопки бяха открити още мраморни колони, елементи от мраморна обшивка, предмети на бита, коланни приложения, голям брой монетии други Експонатите са изложени във витрините на НИМ в София и в Общинския исторически музей - Ивайловград.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР