Археологическа находка по време на земеделска оран - тракторист от

...
Археологическа находка по време на земеделска оран - тракторист от
Коментари Харесай

Тракторист откри зидан гроб от римско време

Археологическа находка по време на земеделска оран - тракторист от Попово откри античен римски гроб посред равнища.

Емил Радославов визира каменна плоча с плуговете на трактора си, до момента в който оре на равнища край Попово. Проверява какво се е случило и изненадан вижда, че е разкрил остарял, иззидан от вътрешната страна гроб.

" Разрових с ръце източната страна, двата ъгъла и открих няколко дребни костички и съгласно разположението и мястото на обекта, допуснах, че е гроб на човек “, сподели пред bTV Емил Радославов – тракторист.

На място идват специалисти от попвския музей, които откриват, че иззиданият от вътрешната страна гроб е извънредно добре непокътнат, само че без полезности вътре. Според учените гроба е от II-III век. 

" Това е един интервал, който е постоянен интервал за Римската империя и нищо изненадващо, че са правили такива гробници и некрополи. Предполагаме, че става въпрос за състоятелен човек, градежа е извънредно акуратен, дребни тухли, добре изработен, затрупан “, сподели шефът на Историческия музей в Попово Владимир Иванов.

На този стадий гробът е консервиран, с цел да се резервира. Предстои подробното му изследване, както и на целия терен, с цел да стене ясно има ли непосредствен некропол или населено място.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР