Археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов тръгват

...
Археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов тръгват
Коментари Харесай

От Молдова до Китай: Или как двама професори ще разказват за нашата история

Археологът проф. Николай Овчаров и историкът проф. Пламен Павлов потеглят на „ Мисия България ”. В разнообразни точки по света те ще изнесат взаимни лекции за българското културно-историческо завещание.

Проектът се концентрира върху българската средновековна история и кирилицата и ще откри естрада в 10 страни. Обиколката стартира на 17 март в Кишинев.

Проектът „ Мисия България ” е част от Комуникационния проект на Министерството на външните работи за Българското председателство.

Първият цикъл от представяния ще премине през Кишинев – Москва – Екатеринбург - Ереван и Гент в Белгия. Второто пътешестване ще бъде до Пекин. То ще бъде последвано от Атина и Никозия, а заключителният тур през май е отдаден на страните от Централна Европа и включва градовете Братислава, Будапеща и Любляна.

Целта е, до момента в който всичко е ориентирано към София по време на Eвропредседателството, ние да излезем от България и да се опитаме да покажем най-хубавото, което имаме. Навсякъде лекциите ще имат своята специфичност съгласно аудиторията, посочи проф. Николай Овчаров.

Той разяснява думите на съветския патриарх Кирил към президента ни:
Проф. Николай Овчаров: Ние се вторачихме прекалено много в тези думи, само че той сподели и нещо доста значимо, което рядко споделят руснаците, а точно, че кирилицата и православието Русия приема от България. Наред с неприятното, той сподели неща, които аз персонално не съм чувал от години да бъдат изричани и то на такова високо равнище.
Той бе безапелационен, че в визитата на съветския патриарх е имало и негативни, и позитивни страни. Ние би трябвало да се се научим работим с Русия с едни естествени връзки, без да падаме на колене, по тази причина и се прави това пътешестване, означи Овчаров.
Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР