Археологът проф. Казимир Попконстантинов и футболният треньор Георги Василев са

...
Археологът проф. Казимир Попконстантинов и футболният треньор Георги Василев са
Коментари Харесай

Археолог и футболен треньор са новите почетни граждани на Велико Търново

Археологът проф. Казимир Попконстантинов и футболният треньор Георги Василев са новите почетни жители на Велико Търново. Двете номинации са били гласувани и признати с решение на Общинския съвет, заяви на формалната гала по връчването на оценките им Венцислав Спирдонов, ръководител на Великотърновския общински съвет. Той прочете решението на съветниците в остарялата столица и претекстовете за всяка една от номинациите. Новите почетни жители по традиция се афишират на празника на града - 22 март, след решение на Общинския съвет.

Археологът проф. Казимир Попконстантинов е изобретател и проучвател на едни от най-значимите обекти на християнската археология в българските земи и Европейския Югоизток. Сред най-големите открития на професора е парченце от мощите на св. Йоан Кръстител, излезли при разкопки на созополския остров Свети Иван измежду останките на средновековния манастир „ Св. Йоан Предтеча “.

Автентичността на откритието е доказана в профилирани лаборатории в университети в Оксфорд и Копенхаген. През 1993 година, когато проф. Попконстантинов е декан, във Великотърновския университет е открита специалността „ Балканистика “ – първата по рода си в България. През същата година се утвърждава компетентност „ Археология “, а през 1997 година се основава катедра „ Археология “. Неин началник до 2007 година е проф. Попконстантинов, напомни неговите заслуги ръководителят на Великотърновския общински съвет.

Проф. Попконстантинов благодари за оказаната чест и посочи, че е приключил Великотърновския университет през 1967 година. „ Поех по пътя на археологията с помощта на искрата, която доразпали в мен проф. Станчо Ваклинов. Университетът ми даде доста и аз върша всичко допустимо, с цел да одобрявам неговия престиж “, сподели проф. Попконстантинов.

Футболният треньор Георги Василев има огромни заслуги за триумфите на Футболния клуб “Етър “ още като капитан на отбора, а по-късно като треньор, напомни Спирдонов. Под неговото управление „ Етър “ става първенец през 1991 година, два пъти е притежател на бронзови медали, печели купата на Българския футболен съюз. През 1994 година, на Световното състезание по футбол в Съединени американски щати петима състезатели на Георги Василев от „ Етър “ – Красимир Балъков, Трифон Иванов, Илиян Киряков, Бончо Генчев и Цанко Цветанов дават най-големия принос за постигане на огромния триумф на националния тим на България.

Извън футбола, това е най-голямата премия, която получавам. Благодаря на хората, които ме предложиха и които гласоподаваха за мен. Във Велико Търново съм от 1969 година, над 22 година съм обвързван с „ Етър “, постигнали сме и положителни, и неприятни неща. Футболистите, с които съм работил, са израснали, основали са име. Винаги съм работил със самочувствието на великотърновец. Тук се усещам най-добре, сърцето ми е тук. Търновец съм и етърец, сподели Георги Василев.

Почетните знаци бяха връчени на новите почетни жители от кмета на Велико Търново Даниел Панов и от ръководителя на Общинския съвет Венцислав Спирдонов в огромната зала на Великотърновския спектакъл.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР