Архаична и несъответстваща на съвременните темпове на търговския оборот е

...
Архаична и несъответстваща на съвременните темпове на търговския оборот е
Коментари Харесай

Как трябва да се решават казусите с дефектни стоки?

Архаична и несъответстваща на актуалните темпове на комерсиалния оборот е съществуващата нормативна уредба за решаването на потребителски проблеми с дефектни артикули. Въпреки че в България, за разлика от доста европейски страни, тя е много съответна. Например, в разстояние от 30 дни търговецът би трябвало да вземе отношение, позволяват се три ремонта и по-късно се скапва договорката и се връщат парите. Затова напълно съответни са напъните на европейските институции към закономерни ходове, които да слагат потребителя „ в центъра на събитията “ и той да има опция да вземе решението какво тъкмо би желал да получи отсреща. Това мнение изрази ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по телевизия Bulgaria ON Air.

Маргаритов обясни, че подготвяните на европейско равнище промени целят хармонизиране на законодателствата в държавите-членки по повод съответно на рекламацията на дефектни артикули. Сега Директивата за продажба на артикули вкарва минимални правила, над които някои законодателства са надграждали, други са ги възприели каквито са. Той изясни, че оттова се е стигнало до известни разлики, в това число и в българското законодателство по отношение на това в други страни. „ Някъде режимът е повече в интерес на потребителите, някъде центърът на тежестта е малко преместен към това търговците да имат решаващата дума при удовлетворяването на рекламациите. Всичко това постанова да се направи преоценка, както се назовава течащият сега развой и вследствие на нея да се възприемат нови правила “, уточни Маргаритов.

Председателят на КЗП акцентира, че това са планови текстове, които следва да бъдат гласувани в комисиите в Европейския парламент, в Пленарна зала и утвърдени от Съвета на Европейски Съюз, след което има опция за адаптиране и приемане в националните законодателства.

При актуалните правила статистиката на КЗП сочи, че в към 60% от случаите рекламациите се удовлетворяват по метод, който е допустим за потребителите. „ Но този % би трябвало да е по-висок, защото останалите 40% не остават задоволени, даже в някои редки случаи и да не са имали напълно право “, добави Маргаритов.

Той напомни, че спазвайки открития в закона ред – първо да предявят рекламацията пред търговеца, потребителите никога не трябва да позволяват да бъдат насочвани към сервизи и трети лица, които нямат и не би трябвало да имат отношение към произнасянето по проблема и неговото решение.

В студиото на „ Денят ON AIR “ Димитър Маргаритов напомни във връзка наближаващия 14 февруари, че купените онлайн дарове могат да бъдат сменени в 14-дневен период. „ Когато са направени по самостоятелни поръчки – да вземем за пример украшение по специфична поръчка на клиента отвън каталога на търговеца, това право не важи “, посочи той. При подаряването на ваучери поднасящите ги би трябвало да са наясно с интервала на годност, възможни ограничавания във връзка с продуктовите групи и така нататък „ Настоявайте да Ви бъдат предоставени най-малко някакви обезщетения, като спомагателни услуги единствено и единствено търговецът да разбере, че когато е заречен нещо, той е задължен оптимално да се придържа към него, изключително когато става дума за съответни дати и празнични събития “, посъветва ръководителят на КЗП за случаите на резервации на специфични туристически пакети.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР