Арх. Влади Калинов © Цветелина Белутова Три месеца след началото

...
Арх. Влади Калинов © Цветелина Белутова Три месеца след началото
Коментари Харесай

Вечерни новини: Оставка на шефа на строителния надзор в София, рекордни жеги в Европа

Арх. Влади Калинов

© Цветелина Белутова Три месеца след началото на " Апартаментгейт " абсурдът продължава да взима жертви. Нещо ново от сряда е и това, че финансовият министър за пръв път косвено призна, че България няма да влезе толкоз бързо в чакалнята на еврозоната, колкото е очаквала. " Надяваме се влизането в ERM II да стане до края на годината, " сподели Горанов, до момента в който до момента задачата бе юли тази година.

Иначе до момента в който поради рекордните жеги европейците търсят избавление във фонтани и други близки градски водоеми, депутатите в България побързаха да потвърдят изрично, че българите не могат току-тъй да си къмпингуват свободно по Черноморието. На изключително свикана в почивката на пленарното съвещание комисия в сряда те отхвърлиха ветото на президента против рестриктивните мерки за дивото къмпингуване, а евентуално до края на седмицата възбраната ще бъде препотвърдена дефинитивно и в залата.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък НАЙ-ВАЖНОТО

Шефът на столичния строителен контрол се раздели с поста си поради терасата на Пламен Георгиев

Арх. Влади Калинов, началник на строителния надзор в Столичната община, е подал оставка през днешния ден и тя е призната от кмета Фандъкова. Това се случва два дни, откакто стана ясно, че Калинов самопожертвователно е опитал да избави от разрушение противозаконните постройки - сауна и барбекю с навеси, на покрива-тераса на шефа на антикорупционната комисия Пламен Георгиев. За задачата арх. Калинов е прекратил процедурата за събарянето им, инициирана след инспекцията на строителния надзор на регион " Слатина " през април. Обяснението - в действителност постройките били " възможни ", тъй като постройката била призната през 2007 г, дружно с тях, макар че те са били противозаконни.

Така за момента ориста на покривните екстри на шефа на КПКОНПИ остава неразбираема. Събарянето им на процедура е анулирано, само че Фандъкова продължава да счита, че те са противозаконни и по думите й общинският строителен надзор ще извърши нова документална инспекция на случая. Пламен Георгиев пък продължава да е в отпуск от три месеца насам поради случая с парцела му и инспекциите, които текат по него.

Управляващите разискват три разновидността за финансирането на партиите

В ръководещата коалиция разискват три разновидността за финансиране на политическите партии: единият е държавната дотация да бъде понижена от 11 лева на сред 5 и 8 лева за извоюван автентичен глас; вторият е по 1 лева на извоюван глас, плюс в допълнение твърда сума от 1.5 или 2 млн. лева.; третият е финансирането на партиите да бъде 1% от минималната работна заплата (МРЗ), която все още е 560 лева Именно последният се сочи и като най-възможният вид. Още повече, че подобен бе моделът за финансиране на партиите и сред 2005 и 2010 година Ако се одобри, партиите ще получат по 5.6 лева на глас за тази година, само че сумата ще се усилва отсега нататък, тъй като по проект минималната заплата би трябвало да стане 610 лева следващата година и 650 лева през 2021 година

Така в последна сметка ръководещите очевидно ще правят отстъпка към компромисен вид, в който финансирането ще бъде понижено, само че не до рисковите 0 или 1 лева на глас в пакет с безлимитни дарения от бизнеса. Тези популистки оферти на ГЕРБ и Движение за права и свободи за малко щяха да станат факт и да разстроят цялата партийна система, в същото време официализирайки партийно-олигархичния модел, в който ръководещи партии са на прехрана на бизнеса и се отплащат с великодушни поръчки, а останалите нямат късмет.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Опасни горещини в Европа

[Reuters]
Голяма част от Европа е обхваната от гореща вълна, чието ядро се реалокира от Испания към Франция и Германия. В Париж е близо 40 градуса. Очаква се тук-там температурата да доближи безспорен връх, измерван в миналото в страната – 45 градуса. В Германия тук-там доближи 38 градуса, има заплаха от пожари. Горещата вълна доближава даже северните страни като Белгия, Холандия и Дания. На доста места се чакат температурни върхове.

Конкретната причина за горещата вълна, която ще продължи най-малко до края на седмицата в огромна зона от Испания до Чехия, е комбинацията от обширна стихия, която доста постепенно се движи през Атлантическия океан и зона на високо налягане над Централна Европа. Двете дружно " всмукват " големи горещи въздушни маси от Сахара. Това освен не е особено за началото на лятото, само че е и доста рисково, защото горещините по това време се понасят по-тежко и предизвикват повече смъртни случаи, тъй като хората още не са се пригодили към сезона.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ

" Антикорупционната комисия е безусловно непотребен орган в страната и той единствено имитира битка с корупцията, това е един спънат кон "
Атанас Атанасов, съпредседател на " Демократична България ", в утринния блок на bTV

ПРЕЦЕДЕНТ

Съдът в Страсбург призна правото на Италия да не приема транспортен съд със избавени мигранти

[Reuters]
Европейският съд по правата за индивида (ЕСПЧ) отхвърли желае на екипажа на немския филантропичен транспортен съд " Сий-уоч 3 ", който е в Средиземно море от 14 дни с десетки избавени мигранти, да дебаркира в Италия. Според съда италианското държавно управление не е задължено да одобри мигрантите от кораба, в случай че е разрешило на най-уязвимите пасажери да слязат на италианския бряг. На 12 юни корабът избави 53 души край крайбрежията на Либия. Властите са разрешили 11 мигранти по медицински или филантропични аргументи да слязат на сушата, само че отхвърлят да одобряват останалите.

Италианският вътрешен министър Матео Салвини съобщи, че " Сий уоч " би трябвало да ги води в Холандия, защото корабът й плава под холандски байрак, или в Германия. Въпреки това корабът навлезе в италиански води, нарушавайки заповедта на Рим и се е насочил към остров Лампедуза. Според капитана обстановката на борда е " по-отчайваща от всеки път " и му е разрешено да направи това съгласно законодателство за изключителни обстановки в морето.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Кабинетът похарчи изключителни 33.5 млн. лева в сряда, като най-голямата сума - 24 млн. лева, ще отиде за попълване на държавния запас от зърно. Не излиза наяве за какво този наедрял разход не е плануван в бюджета, още повече че би трябвало да е регулярен. Останалите пари са за разчистване на рискови боклуци край Девня, за оградата на границата с Турция и за полеви път, паралелен на нея, и други

Депутатът от социалдемократическата партия Мете Фредериксен ще оглави новото държавно управление на Дания, откакто съумя да си обезпечи поддръжка на другите три леви партии от така наречен червен блок. Четиридесет и една годишната Фредериксен ще е най-младият министър председател в историята на страната и ще бъде отпред на държавно управление на малцинството.

Преговорите за държавно управление в Испания изпаднаха в невъзможност, откакто социалистите на и.д. премиера Педро Санчес не съумяват да преодолеят различията си с другата лява партия - " Подемос ". Така въпросът за нови избори стартира да излиза отново на дневен ред, откакто извършените през април не излъчиха явен победител, а съставът на Народното събрание прави доста мъчно основаването на ръководеща коалиция.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Сан Франциско забрани краткотрайно продажбата на електронни цигари

[Reuters]
Сан Франциско наложи краткотрайна възбрана за продажбата на електронни цигари, преди продуктът да е тестван и утвърден от американската организация за медикаментите и храните (FDA). По-рано този месец ръководството издаде инструкция, съгласно която производителите на електронни цигари би трябвало да аплайват за утвърждение, преди да стартират да продават продуктите си. Подобна мярка се вкарва за пръв път в американски град. Тя ще влезе напълно в действие след към 6 месеца. Защитниците на възбраната акцентират растящия брой консуматори на електронни цигари измежду малолетното население, привлечени изключително от продуктите с разнообразни аромати. Производителите отвръщат, че електронните цигари имат за цел да понижат вредите от тютюнопушенето и че целевата им група са пушачи, които желаят да откажат пушенето.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР