Арета Франклин имаше един от най-разпознаваемите гласове в историята на

...
Арета Франклин имаше един от най-разпознаваемите гласове в историята на
Коментари Харесай

Арета Франклин - кралицата на соул музиката

Арета Франклин имаше един от най-разпознаваемите гласове в историята на известната музика.
 Арета Франклин умря на 76 години
В 50-годишната си кариера тя има 20 албума, попаднали в американския Топ 10, и 18 награди " Грами ", а авторитетното списание " Роулинг Стоун " я обяви за най-хубавата певица на всички времена, написа Би Би Си.

Арета Луис Франклин е родена в Мемфис, Тенеси, на 25 март 1942 година в фамилията на баптистки духовник и госпел певица. 

Когато Арета Франклин е на 6 години, фамилията ѝ се мести в Детройт, където тя стартира да върви на уроци по пиано и да свири в църквата, в която татко ѝ е духовник.

Серия извънбрачни връзки на татко ѝ водят в последна сметка до раздялата на родителите ѝ, като майка ѝ се мести в Бъфало, където умира от инфаркт на 34 години. 

Баща ѝ става доста известна фигура измежду цветнокожите в Детройт, а църквата му - привлекателен център за много музиканти, с които се среща и младата Арета Франклин. 

Бъдещата музикална легенда записва първия си албум едвам на 14 години. По това време тя към този момент е майка - роден е първият ѝ наследник Клерънс. 

Вторият ѝ наследник Едуард се ражда две години по-късно. Франклин обаче съумява да продължи кариерата си, защото нейната баба ѝ оказва помощ за развъждането на момчетата. 

Междувременно геният ѝ не остава неусетен. Редица продуценти ѝ оферират контракт, само че тя се стопира на звукозаписното студио " Колумбия ". През 1960 година излиза и албумът Today I Sing the Blues.

" Колумбия " обаче не съумява да покаже целия ѝ капацитет и тя съумява да доближи единствено един път до американския Топ 40. 

Така Франклин се мести в " Атлантик рекърдс " през 1966 година Първият ѝ сингъл в новото студио - I Never Loved a Man (The Way I Love You) се оказва нейният огромен пробив на музикалната сцена. Вторият ѝ сингъл в студиото Respect се трансформира в може би най-известната ѝ ария. Тя доближава до номер 1 в американските ранглисти и до Топ 10 във Англия.

Песента се трансформира в химн за феминисткото придвижване в Съединени американски щати и печели на Франклин две награди " Грами ". 

През 1967 година тя има още три песни, които доближават до американския Топ 10, измежду които е и (You Make Me Feel Like) A Natural Woman.

По това време седемгодишният ѝ брак с мениджъра ѝ Тед Уайт стартира да се разпада. Смята се, че Франклин стартира да пие и през 1969 е задържана за нарушение на реда. Междувременно татко ѝ е хазаин на конференция за черни сепаратистки групи, в границите на която при конфликти с органите на реда умира един служител на реда, а няколко души са ранени. 

Франклин продължава да пуска шлагери, измежду които Don`t Play That Song, Call Me, Bridge Over Troubled Water и Spanish Harlem, само че се разочарова от ден на ден от " Атлантик ", което влага силите си в нова звезда - Робърта Флак. 

През 1978 година излиза албумът ѝ Diva, който се пробва да се възползва от известността на диското и се оказва неуспех. Това е и последният ѝ албум, публикуван от " Атлантик ".

Година по-късно бащата на Арета Франклин е прострелян по време на грабеж в дома му в Детройт и остава в кома до гибелта си през 1984 година

Участието на Франклин във кино лентата от 1980 година The Blues Brothers дава на кариерата ѝ мощен подтик, а сингълът от албума след подписването на контракта с " Ариста " Jump to It е първата ѝ ария в американския Топ 40 в последните 6 годни.

Вторият албум с новото студио Who`s Zoomin` Who? е първият ѝ платинен албум. Сред песните в албума са шлагерите Freeway of Love и Sisters Are Doin` It for Themselves.

Следващият ѝ албум затвърждава триумфа ѝ. Той включва шлагерите Jimmy Lee и дуета с Джордж Майкъл I Knew You Were Waiting (for Me).

Кариерата ѝ обаче доближава още веднъж застой. Тя се завръща към госпела с албума One Lord, One Faith, One Baptism, който получава доста положителни мнения от критиците и ѝ печели премия " Грами ", само че съумява да се впише добре в класациите.

Следващият албум Through the Storm още веднъж не реализира огромна известност макар дуета с Елтън Джон.

През 1987 година Арета Франклин става първата жена, която е включена в Стената на славата на рок анд рола, а през 1994 година получава " Грами " за повсеместен принос. Кариерата ѝ обаче е в застой. 

Тя продължава да записва песни, само че без необикновен триумф. 

През 2003 година отваря свое звукозаписно студио - " Арета рекърдс ", само че по този начин и не съумява да пусне нито един албум. 

През 2009 година тя пее на инаугурацията на Барак Обама. 

Здравето ѝ в последните години се утежни. През 2010 година тя беше диагностицирана с рак. Година по-късно певицата беше оперирана, след което анулира редица концерти по здравословни аргументи. 

През 2013 година обаче се завърна с концерт в Детройт, след който започва огромно турне. 

През 2017 година тя разгласи, че се отдръпва от дейна концертна активност. Звездата анулира няколко концерта тази година поради здравословни проблеми. През март Франклин трябваше да изнесе концерт във връзка рождения си ден, само че той също не се състоя.

Преди дни околните ѝ оповестиха, че е съществено болна и фамилията ѝ се събира, с цел да си вземе последно довиждане с нея в болница в Детройт. 


Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР